Botvinnik vs Bronstein, 1951
Moscova

David Bronstein s-a născut în Bila Tserkva, Ucraina în 1924. Fiind un junior foarte talentat, acesta a debutat în campionatul ucrainean de la vârsta de 15 ani, iar la 16 ani a obținut titlul de Maestru al URSS.  În anii ce au urmat, forța de joc a ucraineanului Bronstein a evoluat continuu și în anul 1948, după interzonalul de la Saltsjöbaden acesta a obținut titlul de Mare Maestru.

În anul 1950, la Turneul Candidaților care s-a desfășurat la Budapesta au participat zece jucători ce reprezentau la aceea vreme elita șahistică mondială, printer aceștia s-a aflat și David Bronstein.

După disputarea meciurilor acestui turneu, doi dintre participanți David Bronstein și Isaac Boleslavsky s-au situat pe prima poziție cu același punctaj (12 pct.). Pentru departajarea celor doi candidați s-a organizat un meci playoff  la Moscova,  însă și acesta s-a terminat tot la egalitate  +2-2=8.  A urmat un tiebreak și în final cel care a reușit să câștige dreptul de a-l înfrunta pe Botvinnik pentru titlul mondial a fost Bronstein.

Botvinnik nu mai jucase șah în public din momentul in care devenise Campion Mondial, dar studiase și era la current cu tot ceea ce juca Bronstein prin turnee.  El adnotase cu minuțiozitate toate partidele acestuia și căuta cu asiduitate noi idei în deschiderile practicate de către Bronstein.

Meciul dintre cei doi s-a disputat în anul 1951, în sala de concerte Ceaikovski din Moscova sub conducerea arbitrilor Karel Opocensky și Gideon Stahlberg. Botvinnik a avut drept secundanți pe Ragozin și Salomon Flohr, iar Bronstein l-a avut pe Alexander Konstantinopolsky.

Bronstein a început meciul cu Apărarea Olandeză, deschidere în care Botvinnik era expert la ambele culori.

“Bronstein intenționează să mă forțeze să lupt împotriva propriilor mele sisteme. Câtă naivitate!”

Meciul a fost per total unul foarte disputant, dar spre finalul acestuia Botvinnik, găsindu-se în urma lui Bronstein cu un punct, căștigă partida cu numărul 23 și o încheie cu o remiză pe cea cu numărul 24. Spre dezamăgirea lui Bronstein, care se apropiase dureros de mult de ținta pe care și-o propusese, meciul se termină la egalitate 12-12. După regulile stabilite de către FIDE titlul a rămas în posesia campionului, iar Bronstein, nu a mai reușit niciodată să se mai apropie de această performanță. 

În privința meciului dintre Botvinnik și Bronstein, câțiva dintre istoricii șahului subscriu teoriei conform căreia Bronstein a fost forțat de către oligarhia sovietică să procedeze în așa fel încât meciul să fie câștigat de către Botvinnik. Alții susțin că greșelile făcute de către Bronstein în partida cu numărul 23 s-ar datora oboselii acumulate de-a lungul meciului.

În introducerea cărții sale The Sorcerer’s Apprentice, Bronstein încearcă să lămurească această problemă într-un mod destul de ambiguu:

“Am fost întrebat de foarte multe ori dacă am fost obligat de către cineva să pierd partida cu numărul 23 și dacă a existat o conspirație care să mă împiedice să obțin titlul deținut de către Botvinnik.  O mulțime de lucruri false au fost scrise despre acest lucru. Singurul lucru pe care îl pot spune despre această controversă este că am fost într-adevăr subiectul unor presiuni psihologice venite din diferite surse, dar a fost alegerea mea dacă să cedez sau nu acestor presiuni.”