Botvinnik vs Smyslov, 1954
Moscova

Născut la Moscova în 1921, Smyslov a devenit maestru la frageda vârstă de 17 ani. Cariera sa șahistică a fost oarecum încetinită în anii celui de-al doilea război mondial, dar după război, în anul 1948, acesta a fost invitat, alături de alți câțiva Mari Maeștri de top să participle la un turneu pentru desemnarea campionului mondial de șah. Alekhine decedase, în timp ce studia o partidă de șah, în camera sa de hotel din Estoril, Portugalia și lumea șahului dorea să aibă acum un nou Campion Mondial de șah.

Turneul respectiv a fost extrem de disputat și cu toate că Smyslov a luptat exemplar, el a reușit să se plaseze doar pe locul secund, în urma lui Botvinnik, care plasându-se pe prima poziție a clasamentului, a devenit noul Campion Mondial de șah.

Ulterior, Smyslov, a câștigat faimosul turneu al candidaților din Zürich 1953 și a devenit official, challenger la titlul mondial.

La Turneul Candidaților ce se desfășurase în anul 1953 participaseră 15 jucători din elita șahului mondial: opt dintre ei se calificaseră pentru că ocupaseră primele opt locuri la Interzonalul din Stockholm; Bronstein, Boleslavsky, Smyslov, Keres și Najdorf s-au calificat pentru că se clasaseră pe primele locuri la anteriorul Turneu al Candidaților, iar ultimii doi au fost Reshevsky și Euwe.

Câștigătorul turneului, Vasily Smyslov (+9 -1 =18) s-a clasat pe primul loc, având două puncte avans față de Bronstein (+6 -2 =20), fostul challenger, care a reușit să ocupe doar locul secund.

După terminarea Turneului Candidaților au existat și voci care au acuzat puterea sovietică de ingerință în desfășurarea turneului, în sensul că ar fi programat câștigătorul, prin manipularea rezultatelor dintre jucătorii sovietici. La momntul respectiv acest lucru a fost mușamalizat cu ușurință, dar în anul 2000 au apărut și dovezi, Bronstein afirmând într-un articol că anumiți jucători, în special Keres și Bronstein, au fost presați să îl ajute pe Smyslov pentru ca acesta să se poată plasa înaintea lui Reshevsky.

Imediat după ce articolul a apărut, Smyslov a răspuns, criticând acuzațiile, dar nu a negat spusele lui Bronstein.  Averbakh a spus că Bronstein „nu poate fi obiectiv 100%, deoarece cu toții știm cât de mult și-a dorit să devină Campion Mondial.”

Meciul pentru titlul mondial dintre Botvinnik și Smyslov s-a desfășurat în martie 1954 la Moscova. După primele patru runde Botvinnik obținuse deja 3 victorii, dar Smyslov a reușit să își revină până în runda 11 și a preluat conducerea cu 4-3.  În următoarele partide, Botvinnik și-a reluat din nou asaltul și a punctat de încă patru ori, dar până spre final, în partida cu numărul 23, a fost din nou egalat. Pentru a deveni noul campion mondial, Smyslov ar fi avut nevoie de o victorie în ultima partidă, dar cu toate acestea el a părut că nu este foarte dispus să lupte până la capăt și după ce, la mutarea 22, i s-a propus remiză, el a fost imediat de acord. Meciul s-a terminat la egalitate și astfel, Botvinnik, și-a păstrat din nou titlul de campion mondial.

Iată ultima partidă a meciului, pe care Smyslov ar fi trebuit să o câștige pentru a deveni campion mondial. Nu poți să fii de acord cu remiza în asemenea poziție dacă vrei cu adevărat să devii campion mondial.