Botvinnik vs Smyslov (meciul revanșă), 1957
Moscova

La Turneul Candidaților din Amsterdam 1956 au participat zece jucători. Câștigătorul turneului,Vasily Smyslov, terminând pe primul loc cu o diferență de 1,5 puncte înaintea următorului clasat Paul Keres,  a reușit din nou să devină challenger la titlul mondial.

Meciul pentru titlu s-a desfășurat la Moscova în martie, 1957.

În acest meci Botvinnik a jucat fără ajutorul unui secund. În timpul meciului din 1954 Botvinnik a simțit că Smyslov era incredibil de bine pregătit în variantele pe care el le pregătise special pentru acel meci și pe care el, personal, nu le mai jucase niciodată. Credința că cel ce îl secondase la pregătirea meciului din 1954 îi vânduse informațiile lui Smyslov, îl făcu pe Botvinnik foarte bănuitor față de toată lumea și în consecință hotărî să joace fără ajutorul analizatorilor. Vasily Syslov, în schimb, a fost asistat de către  antrenorii Vladimir Makogonov și Vladimir Simagin.

Meciul a fost unul extreme de disputant, dar la final Smyslov a reușit să adune 12,5 puncte din 22 de partide și astfel a devenit al șaptelea Campion Mondial la Șah.

Ulterior Smyslov a pierdut din nou titlul în fața lui Botvinnik, dar se pare ca s-a împăcat ușor cu acest gând, el scriind în colecția sa de partide autobiografice, „Cel mai bun joc al lui Smyslov”: „Nu am nici un motiv să mă plâng de soarta mea, îmi îndeplinisem visul și am devenit al șaptelea campion mondial din istoria sahului”

Smyslov a fost recunoscut în epocă ca un jucător cu un stil de joc pozițional, dar în același timp din jocul său nu au lipsit niciodată artificiile tactice, care, bineînțeles, sunt sarea si piperul jocului de șah.

Repertoriul său de deschideri a fost unul convențional pentru anii 1950-1960, bazându-se în special pe Ruy Lopez și Deschiderea Engleză la alb și Apărarea Siciliană și Apărarea Nimzo-Indiană la negru.

Smyslov a avut o contribuție foarte importantă în ceea ce privește Teoria Deschiderilor, venind la vremea respectivă cu o mulțime de notăți teoretice în Deschiderea Engleză, Apărarea Grunfeld și  Apărarea Siciliană.