Am rămas datori cu un ultim reportaj despre ultimele două runde de la Superligă. Deși știți deja cu toții că, cum anticipasem deja, Politehnica Aqua Carpatica Iasi a cucerit ambele titluri, atât la masculin cât și la feminin, însă lucrurile puteau ușor să ia o altă turnură.

Medicina Timișoara a fost pe cale să mai detoneze o bombă. În meciul din runda a 8-a cu Poli Iași, la masa a 4-a, Marius Manolache a ratat o poziție câștigată cu Viorel Iordăchescu și astfel Medicina a trecut pe lângă o mare victorie, care i-ar fi adus încă un titlu de campioană, de data aceasta cu un lot mult mai subțire față de anul trecut. Ieșenii probabil au avut un sentiment de deja-vu, ei fiind pățiți și anul trecut, când după ce au dominat autoritar Superliga, au ratat titlul în ultimele 2 runde. Egalul de acum cu Medicina (3-3 cu șase remize)a făcut ca titlul să ajungă la Iași cu o rundă înainte de final, rezultatul din ultima rundă neputând schimba clasamentul pentru ieșeni.

Medicina a ajuns însă la egalitate cu UVT-ul, iar cum rezultatul dintre cele două a fost egal, a făcut ca ultima rundă ambele să alerge pentru o victorie la scor cât mai mare în lupta pentru medaliile de argint, UVT-ul având 2 puncte în plus la totalul punctaverajului general. Universitatea nu a reușit decât un 4-2 cu Victoria Techirghiol în timp ce Medicina s-a mobilizat exemplar și a zdrobit cu 6-0 Pheonix Buzău (care l-au avut la ultima masă pentru această rundă finală pe președintele-jucător Sorin Iordăchescu, unul din animatorii șahului buzoian). Cele două au terminat astfel cu 15 puncte și cu punctaveraj general (fostul sistem olimpic) egal, 35 puncte, astfel că departajarea dintre cele două s-a făcut la al treilea criteriu, în funcție de partidele câștigate pe mese (10 puncte pentru partidele câștigate pe masa 1, 9 puncte pentru cele câștigate pe masa 2, 8 puncte pentru cele de pe masa 3, 7 puncte pentru cele de pe masa 4, 6 puncte pentru cele de pe masa 5 și în sfârșit 5 puncte pentru cele câștigate pe masa 6). Medicina a ieșit câștigătoare și astfel s-a ales cu medaliile de argint. Medaliile de bronz obținute de cei de la Universitatea de Vest reprezintă cu siguranță un eșec pentru lotul avut la dispoziție și pentru cât s-a investit la această echipă. E interesant de văzut ce se va întâmpla cu această echipă pentru că zvonurile din piață dau ca sigură mutarea în bloc a celor mai buni jucători ai UVT-ului la proaspăt înființata (și promovată deja in Divizia A) CSC Ghiroda și Giarmata Vii, ambele echipe fiind controlate de tandemul Andreica-Popescu. Și ca să continuăm cu bârfele din șahul la nivel înalt, surse din cadrul echipei susțin că șansele la titlu ale UVT-ului s-au terminat încă după primele runde, când, cu 2 zile înainte de meciul decisiv cu Poli Iași, unul din “boșii” UVT-ului prezenți la fața locului i-a anunțat deja la ședință pe jucători despre ce jucători vor rămâne la UVT și care din ei vor face trecerea la echipa din Ghiroda. Asta explică și demotivarea completă a echipei care nu a avut ulterior nici o șansă în derbyul cu cei de la Poli Iași.

Lupta la retrogradare a rămas la fel de palpitantă și în ultimele două runde. La începutul rundei a 8-a, două echipe se băteau direct pentru evitarea celui de-al doilea loc retrogradabil direct (primul fiind acontat demult de Pheonix Buzău), CSU Ploiești și Sah Club Galați. Ploieștenii, care mai aveau de jucat cu Techirghiol si Otopeni mai aveau nevoie de 3 puncte (o victorie si un egal) pentru a se salva matematic. Galațiul trebuia să bată tot și să spere la pașii greșiți ai ploieștenilor.

CSU Ploiești a pierdut însă in runda a 8-a cu 4-2 cu Victoria Techirghiol, iar Sah Club Galați a bătut Buzăul cu 4,5 la 1,5, astfel că după 8 runde, ambele echipe intrau in ultima rundă cu câte 3 puncte, iar cum în meciul direct rezultatul a fost egal, conta mult în ultima rundă, în eventualitatea in care ambele câștigă, și punctaverajul general. Aici, Galatiul intra cu jumatate de punct in plus astfel că trebuia sa faca cel putin acelasi rezultat cu CSU Ploiești pentru a se menține in Superliga. Ultima rundă e întotdeauna foarte greu de jucat, mai ales dacă se desfășoară dimineața J Gălățenii s-au mobilizat mai bine și au reușit să câștige 4-2 cu Vados, în timp ce CSU Ploiești nu a reușit decât un egal 3-3 cu Otopeni. Chiar dacă Andrei Cioară reușea să câștige partida sa cu Alex Pop (a pierdut gafând în poziție câștigată), scorul de 4-2 tot nu ar fi fost suficient pentru ploieșteni care vor juca anul viitor in Divizia A.

Cateva cuvinte despre evoluția echipelor per ansamblu

Campioana, Politehnica Iași a câștigat meritat competiția, având un punctaveraj general uriaș, 43 puncte, cu 7,5 mai mult decât principalele sale adversare. Toți jucătorii ieșeni au avut rezultate foarte bune, cel mai slab dintre ele, fiind plus 3, obținut de Pârligras pe masa 1 și de Nanu pe masa 6. S-a remarcat însă marele maestru Dimitri Svetushkin (elo 2605, Republica Moldova) care a realizat un fabulos +6 având 7 puncte din 8 partide și o performanță rating de 2774!! De remarcat și că echipa ieșeană a pierdut o singură partidă (o partidă din 54!) tot turneul, Deac in runda a 3-a la Alex Manea.

Medicina Timișoara a avut o prestație solidă, având în Toma Radu (recunoscut pentru stilul solid remizist) un puncheur neașteptat cu 6,5 puncte din 9 posibile, cu 8 partide decise!

Universitatea de Vest a căutat tot timpul cea mai bună formulă, de vină și lotul numeros (și valoros) cu care a venit. Din păcate Andrei Istrățescu nu a fost în formă și a terminat cu 50%, de cealaltă parte s-a remarcat pe masa 6 Ducu Gavrilescu cu 6 puncte din 8 partide.

CSM Baia Mare, deși rămasă fără Andrei Murariu după runda a 2-a, a terminat pe un meritat loc 4, deși a jucat aproape tot turneul fără o masă, Paul Casangiu (elo 2027) fiind în mod evident mult sub nivelul echipei și al Superligii. S-a remercat însă juniorul Alex Banzea care a terminat cu 7 puncte din 9 și o performanță rating de 2580!

Sah Club Vados Arad (echipă susținută de magazinuldesah.ro) a ocupat un nesperat loc 5 având trei victorii la limită cu 3,5-2,5 si una cu 4-2. Din echipa arădeană s-a remarcat juniorul George Stoleriu, care a realizat 5,5 puncte din 8 partide pe masa 5.

Victoria Techirghiol a arătat o mai mare soliditate față de anii anteriori și faptul că primele două mese, Tarlev și Morozov au reușit să-și țină masa a dat echipei o mai mare încredere.

CS Otopeni a surprins venind pentru prima dată cu jucător străin la Superligă. Și ce jucător! Tănărul Andrei Macovei de 18 ani din Republica Moldova (elo 2369) a fost senzația competiției! El a terminat neînvins competiția, realiz\nd cel mai bun rezultat pe masa întâi realizând o normă de mare maestru și un plus de 70 de puncte la elo!

Echipa din Galați părea prin prisma lotului la startul competiției a avea pretenții la lupta pentru medalii. Cu patru jucători cu elo de peste 2450 (!) a ajuns să se salveze in extremis de la retrogradare. Fără un atacant veritabil în echipă, cu jucători ieșiți din formă și cu probleme financiare la echipă (în Galați Primăria și-a înființat club cu secție de șah – CSM astfel că finanțarea publică a devenit o problemă pentru cei de la Șah Club) gălățenii vor să uite cât mai repede această ediție a Superligii.

Echipa din Ploiești a pierdut un singur jucător față de anul trecut – Deac, aducând în locul lui o altă tânără speranță, Mihnea Ognean. Problema ploieștenilor e că au pierdut prima masă astfel că toți ceilalți jucători au urcat câte o masă. Apoi, și în cazul lor, s-a văzut că jucătorii nu mai joacă șah mai deloc în ultimul timp, fiind implicați mai mult in antrenorat.

Echipa din Buzău s-a prezentat întărită față de anul trecut cu un lot care l-a avut în plus pe moldoveanul Ogleznev. Norocul fenomenal de anul trecut nu s-a mai repetat însă și formația buzoiană a pierdut toate meciurile în acest an. Buzoienii vor avea probabil în 2 ani echipă de Superligă pentru că Gloria Buzău a promovat în Divizia A și cu un buget generos va fi cu siguranță ărintre protagoniste cât de curând.

 

În ceea ce privește fetele, dacă campioana se cunoștea după runda a 6-a, Politehnica Iași neavând cum să scape titlul, ultima rundă a fost decisivă în atribuirea medaliilor de argint si bronz prin duelul direct dintre Medicina Timișoara și CSM București. A câștigat Medicina cu 2,5 la 1,5 care astfel a luat și la masculin și la feminin medaliile de argint. Campioanele au avut in Irina Bulmaga și Alina L’Ami cele mai în formă jucătoare, ambele terminând cu plus 5 (6p din 7). Medicina s-a bazat îndeosebi pe Mihaela Sandu cu 4,5 puncte din 5 partide, în timp ce CSM București, medaliată cu bronza a avut cel mai bun rezultat prin Andreea Cosman cu 5,5 puncte din 7 partide