Smyslov vs Botvinnik (meci revanșă), Moscova, 1958

Deși Mikhail Botvinnik de abia pierduse titlul de campion mondial, se întâmplase în anul 1957, în fața lui Vasily Smyslov, regulile FIDE i-au permis acestuia să solicite jucarea unui meci revanșă.

Meciul s-a desfășurat la Moscova în martie, 1958.

În acel meci, Botvinnik a început meciul în forță și în primele trei partide a obținut tot atâtea victorii. Se pare că Smyslov, campionul mondial la zi, a fost de-a dreptul șocat de acest început de meci, deorece ulterior, în ciuda strădaniilor sale, nu a mai reușit să mai revină în meci și astfel, fără prea multe emoții, Botvinnik a reușit să își păstreze avantajul până în final, devenind din nou Campion Mondial.

Arbitru principal al acestui meci a fost marele maestru suedez Gideon Stahlberg.

Singurul moment de slăbiciune din partea lui Botvinnik s-a înregistrat în partida cu numărul 15. În acea partidă, după jucarea a 55 de mutări, Botvinnik obținuse o poziție excelentă, dar mai avea doar trei minute pentru ultimele două mutări, ca să poată întrerupe partida. De parcă ar fi avut tot timpul din lume, Botvinnik începu să analizeze poziția la tablă și deveni atât de absorbit de acest lucru, încât atunci când arbitrul îl anunță că a depășit timpul de gândire el păru de-a dreptul surprins.

Oricum, în ciuda greșelilor pe care le făcuse în administrarea timpului de gândire, Botvinnik adună în final cele 12.5 puncte ce îi erau necesare recâștigării titlului de Campion Mondial.

La momentul morții lui Smyslov, ”The Guardian” scria:

”Marele Maestru Vasily Smyslov, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 89 ani, a fost cel mai bun jucător de șah din lume pentru cea mai mare parte a anilor 1950, cu toate acestea el nu a reușit să dețină coroana de campion mondial decât pentru un singur an. Datorită acestui fapt V.Smyslov a fost poreclit – Regele de iarnă.

Smyslov a înțeles șahul la un nivel mai profund decât marele său rival Mikhail Botvinnik, dar Botvinnik a fost un psiholog mai bun…”