Tal vs Botvinnik, 1960
Moscova

În anul 1958, după ce Mikhail Botvinnik a reușit să își recâștige titlul de Campion Mondial, în elita șahului mondial și-a făcut apariția Mikhail Tal, un tânăr charismatic din Lituania. Acesta, după ce a câștigat în 1958 interzonalul de la Portoroz și a ajutat echipa USSR să își păstreze titlul de Campioană Olimpică, a reușit să câștige în anul 1959 și Turneul Candidaților cu 20 puncte din 28 posibile – cu 1,5 puncte înaintea următorului clasat Paul Keres.
Tal a devenit celebru practicând un stil de joc ce consta în sacrificii de material pentru obținerea inițiativei. Cel mai adesea, Tal sacrifica intuitiv material, după care complicând jocul la maxim crea niște poziții pentru care marea majoritate a Marilor Maeștri nu reușeau să gasească contrajoc la tablă. Doar analizele aprofundate făcute în “laboratoarele de acasă” reușeau să scoată la iveală erorile comise de către Tal. Fostul Campion Mondial Vasily Smyslov etichetase stilul de joc practicat de către M. Tal ca fiind unul plin de trucuri și atât. În ciuda acestui fapt, lituanianul reușise să aibă rezultate destul de convingătoare la toti Marii Maeștrii ai vremii.
După victoria din Turneul Candidaților, Tal devenise official Challenger la titlul mondial. Cum bătălia se dădea între doi Mari Maeștri sovietici, meciul nu se putea desfășura altundeva decît în Moscova.
Într-un articol dedicate acestei confruntări, Lev Khariton încerca să surprindă entuziasmul stârnit de către acest meci:
“Meciul acesta, ce s-a disputat în primăvara anului 1960 la Moscova, va rămâne pentru totdeauna întipărit în memoria mea. Sute de fani ai jocului de șah, care nu au apucat bilete de intrare în Teatrul Pushkin, urmăreau meciul afară, pe o tablă de demonstrație uriașă. Nu voi uita niciodată partida cu numărul șase, în care, după mutările specifice deschiderii jocului, Tal a sacrificat un cal. A fost o adevărată provocare pentru Botvinnik și fanii săi să găsească soluția complicațiilor create de catre Tal. Mutarea pe care Tal o făcuse cu atât de mult calm, îl făcu pe faimosul său adversar, care învinsese pe marii Lasker, Capablanca sau Alekhine, să treacă printr-o adevărată tortură până se hotărî să accepte sau nu sacrificiul. Degeaba! În momentul în care arbitrii au hotărât să mute masa de joc în spatele scenei, pe motiv că spectatorii începuseră să se manifeste ca la meciurile de fotbal, Botvinnik mai avea doar foarte puține minute pe cadranul ceasului de control. Tal câștigă acea partidă și în ciuda puternicei opoziții venite din partea lui Botvinnik, reuși să câștige și meciul.”
La 23 de ani Mikhail Tal a devenit al optulea Campion Mondial la Șah. El a câștigat meciul împotriva lui Botvinnik cu scorul destul de concludent 12,5-8,5.

”Trebuie să îți duci adversarul într-o pădure întunecată, unde 2+2=5, și unde cărarea care duce spre ieșire este atât de îngustă încât doar unul poate să mai scape de acolo.”  Mikhail Tal