Mikhail Tal

Mikhail Tal s-a născut pe data de 9 noiembrie 1936 în Riga, Latvia într-o familie de evrei. Dacă ar fi să dăm crezare zvonurilor răspândite de către prietenul său Gennadi Sosonko, tatăl natural al lui Tal ar fi fost unul dintre ”prietenii” familiei Tal, căruia i se spunea „unchiul Robert”.
În ciuda faptului că încă din copilărie Mikhail s-a confruntat cu o sănătate șubredă, el a învățat să citească de la vârsta de 3 ani și a fost admis pentru studii universitare la vârsta de 15 ani.
Tal a învățat să joace șah de la tatăl său care era doctor și cercetător în domeniul medical. La început, micuțul Mikhail nu juca foarte bine, dar urmând cu asiduitate cursurile de șah ce se țineau la Palatul Pionierilor din Riga, el a început rapid să facă progrese substanțiale.
În anul 1949, Tal începe să i-a lecții de șah de la Alexander Koblents, iar trei ani mai târziu se clasează în Campionatul Letoniei înaintea antrenorului său. După încă un an, în 1953, Tal câștigă primul său titlu de Campion al Letoniei, devenind cu această ocazie și Candidat de Maestru. În anul 1954 Mikhail înregistrează prima sa victorie la un mare maestru al șahului, învingându-l pe Yuri Averbakh.
La vârsta de 23 de ani, în 1959, Tal se căsătorește cu Salli Landau, o actriță de 19 ani de la un teatru din Riga. În anul 1970, cei doi vor divorța, dar chiar și așa, în 2003 această prima soție a lui Mikhail Tal va publica, în Rusia, o biografie a fostului său soț. Iată ce spunea aceasta despre campionul mondial de șah M. Tal:
“Misha era atât de “slab echipat” pentru viață… Când mergea la vreun turneu nu era capabil nici măcar să își împacheteze lucrurile… Nu știa nici măcar să aprindă focul la aragaz… Dacă era singur acasă și îl apuca vreo durere de cap intra în panică… Bineînțeles că ar fi putut să învețe cu ușurință aceste lucruri, dar toate acestea i se păreau foarte plictisitoare. El nu avea nevoie de toate acestea.”
În 1956, la vârsta de 20 de ani Tal reușește să câștige Campionatul de șah al Uniunii Sovietice, iar la 21 de ani, FIDE îi acordă titlul de Mare Maestru.
Începând cu anul 1959, Tal dovedește că se află într-o formă de invidiat și iese învingător în Turneul Candidaților cu un punctaj de 20 din 28, devansându-i pe Keres, Fischer, Smyslov.
La vârsta de 23 de ani, în 1960, Mikhail Tal îl invinge pe Mikhail Botvinnik într-un meci de titlu mondial desfășurat în Moscova cu scorul de 12,5-8,5 și devine astfel cel de-al optulea Campion Mondial de șah din istorie, fiind la vremea respectivă, în același timp, și cel mai tânăr deținător al acestui titlu din istorie (recordul său a fost depășit ulterior de către Garry Kasparov, care a devenit campion mondial de șah la vârsta de 22 de ani).
Din păcate pentru Tal, bucuria victoriei supreme a fost de scurtă durată deoarece un an mai târziu, în 1961, s-a jucat meciul revanșă și Botvinnik, modificând radical modul de abordare al partidelor cu letonul, si-a recăpătat titlul de Campion Mondial, învingându-l pe Tal, tot în Moscova, cu un scor de 13-8. Se pare că la victoria lui Botvinnik din meciul revanșă ar fi contribuit decisiv si la acutizarea problemelor de sănătate pe care le avea Tal _ probleme la rinichi. Tal a fost sfătuit înainte de meci să amâne această revanșă, dar Botvinnik a cerut ca pentru acest lucru letonul să obțină un certificat medical de la medicii moscoviți (care se pare că puteau fi manipulați să ia o decizie în favoarea rusului get-beget, adică în favoarea lui Botvinnik) iar acest lucru l-a făcut pe Tal să renunțe la această idee.
După pierderea titlului mondial Tal a continuat să joace șah la cel mai înalt nivel stabilind și niște serii record în ceea ce privește numărul de partide disputate fără înfrângere. Astfel, în perioada iulie,1972-aprilie,1973 el a disputat 86 de partide consecutive fără înfrângere, cu un rezultat de 47 victorii si 39 remize. Iar în perioda 23 octombrie 1973 – 16 octombrie 1974 Tal a disputat 95 de partide consecutive fără înfrângere înregistrând un scor de 46 de victorii și 49 de remize îmbunătățindu-și propriul record (acest record a rezistat până în anul 2018, când Marele Maestru chinez Ding Liren a stabilit un nou record obținând un număr de 100 partide fără înfrângere).
Mikhail Tal a câștigat de 6 ori Campionatul de șah al URSS și a participat cu echipa Uniunii Sovietice la opt Olimpiade, toate victorioase.
Mikhail Tal s-a stins din viață la vârsta de 56 de ani, pe data de 28 iunie 1992. Pe data de 28 mai 1992 acesta îl învinsese pe Kasparov într-un turneu de blitz (Tal părăsise spitalul pentru a juca în acel turneu).

Iată una dintre ”bijuteriile” lui Mikhail Tal