Lista ideilor strategice pe care trebuie să le cunoștem pentru a determina cele mai exacte mutări atunci când jucăm un final de pioni continuă cu:…  [vezi: Finaluri de pioni (1)]…
3.Regula pătratului
Regula pătratului permite jucătorilor de șah să determine dacă un pion liber, ce gonește către câmpul de transformare, mai poate fi ajuns sau nu de către regele advers.

În diagrama de mai sus, dacă negrul este la mutare, acesta va juca Rb4 și în acest fel va intra cu regele în pătratul albastru (un pătrat imaginar ce integrează câmpurile de pe care regele negru poate să captureze pionul liber al albului fără ca acesta să poată finaliza cu succes transformarea). Dacă albul este la mutare, acesta va juca f4-f5 și acum pătratul imaginar în care va trebui să se afle regele negru pentru a putea să captureze pionul alb va fi cel marcat cu culoarea roșie. În acest caz regele negru nu va mai putea să împiedice transformarea pionului, deoarece acesta va avansa constant către câmpul de transformare și în acest fel va păstra întotdeauna o distanță sigură față de regele pornit în urmărirea sa.
4.Pionul liber îndepărtat
Pionul liber îndepărtat este un pion liber ce se află la distanță de ceea ce reprezintă partea centrală a tablei de joc, fiind poziționat spre marginea tablei. Posesia unui pion liber îndepărtat sau posibilitatea de a crea un asemenea pion poate reprezenta un avantaj decisiv în finalurile pioni.

Planul de joc câștigător pentru jucătorii ce dețin un pion liber îndepărtat se rezumă în principal la atragerea regelui advers, la momentul oportun, în direcția acestui pion, pentru a putea captura pionii adverși rămași fără apărare datorită îndepărtării regelui.
În poziția de mai sus jocul a continuat astfel: 1.b4 b5 2.a3 a6 3.Re3 Rf6 4.Re4 e6 5.h4 Rg6 6.Re5 Rh5 7.Rxe6 Rxh4 8.Rd6 0-1
5.Urmărirea pozițiilor de pat
Atenție! Combinațiile ce urmăresc obținerea unei poziții de pat apar cel mai adesea în finalurile de pioni.

În poziția din diagramă partida a continuat astfel: 1.a5! b5 2.a6! (pregătește un loc calduț pentru regele propriu) 2…Rxf3 (2…b4 3.Rd1=) 3.Rd2 Re4 4.Rc3 Rd5 5.Rb4 Rc6 6.Ra5! Rc5 pat.

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !

 

Mai jos aveti si o selectie cu cateva foarte utile (si apreciate) carti de finaluri, din pacate doar in limba engleza