Din vara anului 2009 la Așezământul social- filantropic din cadrul parohiei Băsești, comuna Pîrjol,  județul Bacău,  s-a deschis  un centru de inițiere și pregătire în tainele șahului , adresatcopiilor din clasele primare, gimnaziale și liceale .Organizatorul acestei activități voluntare  este preotul paroh Parfene Dumitru , arbitru si instructor de sah , care adorit să le ofere copiilor care frecventau orele de cateheză duminicală și câteva momente de relaxare și destindere  prin jocul de șah.Centrul si-a desfășoarat activitatea  saptămânal în cele două săli ale casei praznicale, fiind dotat cu  table și piese de șah omologate ,  ceasuri de șah electronice, tabla de sah demonstrativă,videoproiector pentru diagrame, calculator și alte materiale didactice auxiliare necesare desfășurării metodice a lecțiilor de șah.

Numărul copiilor participanți la acest centru a crescut progresiv astfel încât s-a ajuns  ca la  fiecare curs săfie prezenți în medie 30 de  copii proveniți din satul Băsești, din comuna Pîrjol si din orașul Moinesti . Treptat copiii au făcut cunoștință cu regulile jocului de șah, cu mutările specifice deschiderii, jocului de mijloc și finalului,  și-au îmbunătățit  forța de joc prin sutele de diagrame supuse rezolvării . Micii șahiști   au fost evaluați periodic prin competițiile interne cu o participare numeroasă si a altor  șahisti din județul Bacău si din județele limitrofe,  concursurile fiind  organizate cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopului Romanului și Bacăului si cu sprijinul Protopopiatului Moinesti reprezentat de Părintele Protopop Costel Mareș care a oferit câștigătorilor premii în bani, echipamente sportive, cupe și medalii.

Rezultatele acestei activități n-au întârziat să apară, asfel încât  copiii pregătiți la  acest centru,beneficiind de sprijin financiar din partea autorităților locale, au participat la numeroase competitii locale, județene, naționale și chiar la un Campionat mondial desfășurat la Iași în anul 2012, obtinând rezultate frumoase. Memorabil este  rezultatul elevei Stanciu Malina care în anul 2014 a ocupat Locul I la Olimpiada nationala  scolară de sah faza judeteană.Deosebit de frumoase si constructive  au fost si competitiile  de șah organizate anual  de ACS “Elisabeta Polihroniade” inMoinesti, Comanesti, Bacau, Calimanesti, Căciulata și  Olănești de la care copiii din centru s-au întors cu numeroase premii..Un rol deosebit de important pentru promovarea sahului in zonă l-a avut  Marea Maestră Internațională Elisabeta Polihroniadecare a vizitat acest centru de pregătire din satul Băsești in  2011 și 2015, evenimente  care au impulsionat și mai mult  pe micii creștini jucători de șah,  spre a aprofunda tainele sportului minții.

Incepând cu anul 2016 activitatea șahistă din acest centru a continuat  la Așezământul social – filantropic ”Sfântul Nicolae”din comuna  Poduri odată cu transferul părintelui Parfene Dumitru la această parohie.

”Pe lângă aceste rezultate din competiții, putem menționa și alte câștiguri ale copiilor de ordin moral, spiritual și chiar comportamental, care nu se pot măsura și nici evaluaexact  decât odată cu trecerea timpului. Unii copii au invins  timiditatea descoperind un sport în care pot avea reușite, alții au învins  tentațiile „străzii” și ale  “barului”,  deloc constructive și chiar  imorale, petrecându-și timpul liber într-o ambiață plăcută, prietenoasă, ziditoare de sufletsub aripa protectoare a Bisericii. Alții poate au reușit  să renunțe la jocurile de noroc de la coțul străzii (barbut, table, cărți) practicând un joc în care nu se trișează și unde norocul și hazardul nu își au locul. După câțiva ani de șah ,se constată cu bucurie că  tot mai mulți copii pot  fi zărițiduminica și în  în zilele de sărbătoare, pe prispa casei sau la poartă pe bancă jucând din plăcere șah cu vecinii sau cu bunicii . Entuziasmul, devotamentul și conduita frumoasă a micilor sahisti din aceste centre sunt pilduitoare pentru noi toti si ne fac să fim increzători că în viitor copiii  vor practica tot mai mult  sportul minții care le va folosi si in viață prin dezvoltatrea atenției, memoriei, creativității, gândirii logice, cultivarea răbdarii si a respectului față de semeni.” a declarat preotul Parfene Dumitru


 

Șahul și virtuțile creștinești

”Jocul minții” a fost și rămâne unul dintre cele mai frumoase jocuri de modelare și cultivare a virtuților. Un bun șahist dovedește, asemenea unui bun creștin, răbdare,  înțelepciune,  respect față de aproapele său, prudență și anticipare  în acțiuni, ambii apărându-și  propriile valori fără a desconsidera  pe ale celuilalt. La șah dar și în viața de zi cu zi rezultatele muncii nu apar întotdeauna imediat, ci după parcurgerea unor etape în care nu lipsesc restricțiile, interdicțiile sau regulamentele iar bucuriile sau succesele sunt  cu atat mai intense și mai curate cu cât și  adversarul , respectiv aproapele , este mai bun, mai pregătit. La șah oamenii se pot bate fără violență, pot doborî fără a înjosi și pot câștiga fără a înșela, canalizând și reprimând  într-un  mod pașnic anumite porniri și instincte agresive.. Șahul ne oferă , de asemenea,  această lecție a modestiei pionului care înaintează încet , pătrățică cu pătrățică până la transformarea lui în regină, scopul final fiind obținerea matului.. La fel și în cazul creștinilor simpli  care smeriți trec prin toate încercările vieții pas cu pas, apărați doar de harul lui Dumnezeu care dă tărie în urcușul duhovnicesc, aceștia  ajung în Împărăția cerurilor  la asemănarea cu Dumnezeu sau  la acea stare de desăvârșire de care vorbea Sfântul Pavel ” nu mai trăiesc eu ci Hristos trăiește-n mine” Galateni 2,20

 

Instructor de sah, arbitru

Pr. Parfene Dumitru

Parohia Poduri

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !