În anul 1963, ”veșnic tânărul” Mikhail Botvinnik se afla încă pe tronul șahului mondial. În curând însă lucrurile aveau să se schimbe, deoarece la vârful șahului mondial apăruse un nou tip de jucător, un jucător cu un stil de joc inedit la momentul respectiv.
Tigran Vartanovich Petrosian se născuse pe 17 iunie 1929 în Tbilisi, capitala fostei republici sovietice Georgia. La vârsta copilăriei acesta se mutase cu familia la Moscova și în anul 1953, în urma clasării pe locul cinci în Turneul Candidaților, ce se desfășurase la Zurich, el obținuse norma de Mare Maestru.
Stilul de joc etalat de către Petrosian părea a fi stilul unui jucător extrem de liniștit, care urmărește mai tot timpul obținerea egalității, dar nu era nici pe departe așa, Petrosian fiind în sufletul său un tactician, la fel ca Mikhail Tal. Spre deosebire de Tal însă, care folosea tactica ”în mod sălbatic”, lansându-se în atacuri complicate și speculative, Petrosian folosea tactica în scop defensiv, întinzând tot felul de capcane adversarilor săi, tocmai atunci când aceștia credeau cu toată tăria că jocul ”curge” în favoarea lor.
Meciul de titlu mondial dintre Botvinnik și Petrosian s-a desfășurat la Moscova în perioada 23 martie-20 mai 1963.
După 22 de partide, Petrosian a reușit să îl învingă pe Mikhail Botvinnik cu scorul de 12½ la 9½, devenind astfel al nouălea Campion Mondial din istoria șahului.
Spre deosebire de meciurile anterioare, de această dată regulile FIDE se schimbaseră și nu mai prevedeau dreptul la un meci revanșă, iar acest lucru l-a determinat pe Botvinnik să se retragă definitiv din competiția pentru titlul mondial. El spunea despre acest meci:
“A fost un meci foarte dificil. Problema e că Petrosian înțelege jocul pozițional într-un mod cu totul aparte. Cred că are o înțelegere superioară a jocului pozițional, mergând dincolo de limitele uzuale, iar eu un jucător universal, nu am reușit să înțeleg complet profunzimile gândirii lui Tigran.”

”Era Botvinnik” ajunsese la capăt, acesta a rămas un jucător influent în Uniunea Sovietică, conducând una dintre cele mai renumite scoli de șah din URSS. La școala condusă de către antrenorul emerit M. Botvinnik s-au format viitorii campioni mondiali, A. Karpov și G. Kasparov.

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !