1.Dezvoltarea în profunzime a capacității de calcul
– Dezvoltarea în profunzime a capacității de calcul este cel mai important aspect al creșterii forței de joc. Pentru a atinge acest obiectiv trebuie să rezolvați cât mai multe exerciții tactice și să jucați des șah orb.
– În timp ce lucrați la dezvoltarea capacității de calcul, încercați să faceți o statistică cât mai realistă în ceea ce privește numărul de partide câștigate/pierdute din punct de vedere tactic.
– Dacă statistica vă spune că partidele pe care le câștigați sunt în mare parte legate de aspectul tactic al jocului de șah, atunci așezați ”Tactica” în centrul preocupărilor dumneavoastră în ceea ce privește îmbunătățirea forței de joc și introduceți în repertoriul dumneavoastră de deschideri doar pe acelea care duc la poziții cât mai tăioase.
– Dacă după o perioadă de 6-12 luni de antrenament tactic considerați că nu mai puteți să adăugați nimic la zestrea dumneavoastră de cunoștințe tactice și încă mai pierdeți partide din cauza ”tacticilor” încercați să diminuați potențialul ”tăios” al deschiderilor și să vă concentrați forțele în direcția dezvoltării cunoștințelor în ceea ce privește faza de final a jocului.
2.Studiul fazei de final a jocului
– Studiul fazei de final a jocului este, de obicei, neglijat de către marea majoritate a jucătorilor care urmăresc să își îmbunătățească forța de joc, iar acest lucru se poate transforma într-o importantă ocazie de a aduna ușor puncte de rating. Căutați cărți ce tratează cât mai actual problema ”finalurilor” și încercați să învățați zilnic câte ceva nou.
– Pentru jucătorii care au atins limita de sus a abilităților tactice, pentru care continuarea exercițiilor nu mai produce nimic nou, se recomandă studiul finalurilor de joc. Pentru învîțarea finalurilor nu este necesar să ai cine știe ce talent special, este suficient să fii perseverent.
– Jucătorii care dețin un simț tactic deosebit pot să beneficieze și ei din studierea finalurilor, mai ales în cazurile în care devin prea încrezători în deciziile lor din deschidere și jocul de mijloc, iar rezultatele nu sunt conforme cu așteptările pe care le-au avut. Cunoașterea de către aceștia a finalurilor de joc le poate oferi noi alternative pentru a găsi drumul spre victorie.
– Pentru începători, învățarea unor tehnici de final de joc constituie o bună modalitate de a-și îmbunătăți jocul, deoarece aceasta le va permite să exploreze și să înțeleagă mai bine capacitatea fiecărei piese în parte. Pozițiile din jocul de mijloc sau din deschidere, care conțin o multitudine de piese, îi va împiedica oarecum pe aceștia să înțeleagă aceleași lucruri la fel de ușor.
3.Întovărășește-te cu jucătorii de șah puternici
– Încearcă să ajungi în compania unor jucători de șah cât mai puternici. Acest lucru se poate obține prin înscrierea într-un club de șah, prin participarea la turnee de top, mutarea într-un oraș mai mare sau gasirea unui antrenor mai bun.
– Când asiști la o partidă jucată sau analizată de către jucători puternici, este bine să îți concentrezi atenția pentru a învăța cât mai multe lucruri.
– Ia în considerare cu seriozitate faptul de a te pregăti cu un antrenor. Nu este nimic mai potrivit pentru un jucător de șah, care dorește să facă progrese semnificative, decât antrenamentul față-în-față cu un antrenor care are o bună expertiză.
– Încearcă să nu devii tipul de jucător care, evitând compania șahiștilor mai puternici, se mulțumește să persiste în propria mediocritate.

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !