4.Începeți să jucați șah prin corespondență

– Șahul prin corespondență, dacă este folosit cu inteligență, poate fi o excelentă modalitate de antrenament. Ideea este să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le poți învăța din aceste partide și mai puțin asupra obținerii unui rezultat pozitiv.

– Joacă mai ales în competițiile de șah prin corespondență în care consultarea computerului este permisa, astfel vei avea parte de cei mai puternici adversari.

– Când joci în competițiile de șah prin corespondență e bine să folosești același repertoriu de deschideri pe care îl folosești în general. Fii realist și practic în privința alegerilor tale.

– Dacă dorești să îți îmbunătățești jocul la tablă, evită să joci doar în competițiile de șah prin corespondență. Șahul prin corespondență este o disciplină diferită și implică un mod diferit de luare a deciziilor.

5.Necesitatea unui ”Ritual” pe care să îl urmați înaintea meciurilor

– Creându-vă un ”Ritual” pe care să îl urmați înaintea meciurilor vă poate ajuta să vă concentrați mai bine în timpul partidelor, îmbunătățindu-vă instant rezultatele.

– un ritual eficient ar trebui să vă relaxeze pe moment pentru ca mai apoi, în timpul disputării partidelor, să vă puteți concentra la maxim. Un astfel de exemplu s-a putut observa la tânărul șahist rus Vladislav Artemiev, care în timpul turneului din Gibraltar, de anul acesta, înaintea fiecărei runde, obișnuia să meragă pe jos timp de o jumătate de oră.

– aveți grijă ca ”ritualul” să nu dureze prea mult și să fie în concordanță cu timpul liber de care dispuneți înaintea partidelor.

– fiecare jucător are personalitatea sa si trebuie să încercați mai multe lucruri pentru a găsi ceea ce vi se potrivește în materie de relaxare. Pentru Artemiev funcționează ”plimbarea de dimineață”, pentru altcineva poate să funcționeze practicarea exercițiilor de yoga, ascultarea unei melodii, sau cine știe ce alte forme de relaxare. Experimentați și până la urmă veți găsi cu siguranță și ceea ce funcționează cu eficiență și în cazul dumneavoastra.

6.Vindecați-vă de ”boala” crizei de timp

– Încercați să identificați din ce cauză ajungeți în criză de timp. În general, majoritatea jucătorilor de șah intră în criză de timp deoarece încearcă să calculeze în poziții în care calculul este extrem de complex. Cauzele ce duc la criza de timp sunt însă multiple: unii ajung în criză de timp din cauza firii lor perfecționiste; alții din cauză că nu sunt capabili să se hotărască mai repede în privința variantei pe care doresc să o urmeze; iar alții pentru că nu înțeleg foarte bine jocul pozițional.

– Dacă aveți probleme cu criza de timp, trebuie să conștientizați acest lucru și să încercați să jucați mai des mutări intuitive. Dacă o să vă obișnuiți să faceți mai des astfel de mutări, în timp veți descoperi că puteți fi din ce în ce mai bun în a găsi variantele optime și în acest fel.

– Dacă vă veți găsi vreodată în criză de timp, încercați să evitați intrarea în variante complexe și străduiți-vă, prin mutări de consolidare, să păstrați poziția cât mai stabilă.

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați…Share on Facebook !