În anul 1978, în Baguio City, Phillipines, s-a  desfășurat meciul pentru desemnarea campionului mondial de șah dintre Viktor Korchnoi și Anatoly Karpov. Începând din anul 1951, meciurile pentru titlul mondial de șah se derulau după sistemul cel mai bun din 24 de partide, iar în caz de egalitate campionul mondial în funcție își păstra titlul. În anul 1978, FIDE a modificat formatul de desfășurare a meciului de titlu cu o variantă în care numărul de partide nu mai avea o limită, dar se încheia în momentul în care un jucător ar fi reușit să obțină un număr de șase victorii. De asemenea fusese reintrodusă și o clauză, care dispăruse în anul 1963, care stipula dreptul la revanșă al campionului mondial (în cazul în care acesta ar fi fost deposedat de titlu).

Cei doi jucători adeversari se mai întâlniseră într-un meci direct, în meciurile candidaților din 1974, și atunci Karpov câștigase cu scorul de +3 -2 =19.

Timp de 20 de ani, Korchnoi fusese unul dintre marii maeștri de top ai USSR, reușind, pe plan intern, să câștige patru titluri de campion al Uniunii Sovietice, iar pe plan extern obținuse două calificări în finalele Meciurilor Candidaților.

În anul 1976, atras de ”mirajul Occidentului”, Korchnoi își ”părăsește” familia (nu ar fi putut să îi ia cu el, oricum) și ”fuge” din USSR. Acest fapt a dat naștere, la momentul respectiv,  unor controverse extraordinare, transformând astfel meciul din anul 1978 într-unul dintre cele mai dramatice meciuri din istoria șahului. Pentru sovietici era ceva de neconceput ca un fugar, un renegat al regimului, să câștige titlul de campion mondial jucând împotriva unui reprezentant de-al lor.

În timpul desfășurării meciului, luptele pe plan psihologic dintre cele două tabere au fost extrem de ascuțite și cei doi adversari și-au ”aruncat” acuzații de tot felul. Korchnoi, de exemplu, s-a plâns încontinuu de faptul că un membru al echipei lui Karpov, un parapsiholog cu puteri hipnotice, l-a atacat energetic întreg meciul. Karpov, nu s-a lăsat însă nici el mai prejos și a acuzat ținuta nepotrivită a lui Korchnoi, care purta niște ochelari de soare a căror sclipiri se reflectau fix în ochii săi. La un moment dat cei doi au ajuns la faza în care au refuzat să își mai strângă mâinile și nu și-au mai vorbit absolut deloc (chiar și remizele se propuneau prin intermediul arbitrului).

Conform spuselor marelui maestru Robert Byrne:

Korchnoi, challenger-ul, devenise extrem de ranchiunos și datorită acestui fapt, acesta ajunsese la nivelul în care dezvolta, aproape instantaneu, aversiune față de orice jucător cu care se înfrunta. Antipatia dintre cei doi adversari începuse încă din anul 1974, în momentul în care Korchnoi, plin de sarcasm, făcuse niște remarci peiorative la adresa jocului lui Karpov din Meciurile Candidaților. Din acel moment, a fost dușmanie, nu glumă, între cei doi. În anul 1976, după ce Korchnoi a părăsit Uniunea Sovietică, soția sa Bella și fiul său Igor au fost împiedicați de către autorități să părăsească țara. Plin de furie, Korchnoi, bănuind că Anatoly Karpov ar fi fost destul de influent pentru a-l ajuta să își reîntregească familia, a început să îl acuze pe Karpov că nu face nimic în acest sens și l-a numit pe acesta, la modul gratuit, „temnicierul soției și fiului meu”. Karpov a ripostat la momentul respectiv, numindu-l pe Korchnoi „un imoral care și-a lăsat familia și a fugit  în Vest”… Aflând despre spusele acestea Korchnoi a urlat de-a binelea: „Mizerabilul !” și din acel moment Karpov a refuzat să îi mai strângă mâna.

La momentul începerii meciului din Baguio City, Karpov, care avea un rating ELO de 2725, cu 60 de puncte mai mult decât Korchnoi, pornea la luptă din poziția de favorit. Meciul propriuzis însă a fost unul extrem de disputat și înaintea partidei cu numărul 32 cei doi se aflau la egalitate, scorul fiind de 5-5. Spre ghinionul lui Korchnoi, în partida cu numărul 32, Karpov, etalând un joc ”extrem de pozițional”, a reușit să puncteze pentru a șasea oară, iar acest fapt i-au adus acestuia victoria în meci și titlul de Campion Mondial.

Iată partida cu numărul 31, cea în care Korchnoi reușise să egaleze:

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !