În urma victoriilor obținute în anul 1980 în Meciurile Candidaților , Viktor Korchnoi a obținut din nou dreptul de a se lupta pentru titlul mondial cu Anatoly Karpov.
Cei doi se luptaseră pentru titlul mondial în anul 1978 și Karpov câștigase meciul cu scorul de 6-5. Bineînțeles, Korchnoi, la fel ca și Karpov fusese un reprezentant de vază al Școlii de Șah sovietice, dar acesta ”părăsise ilegal” URSS în anul 1976 și de atunci fusese imediat încorporat în structurile șahistice occidentale, fiind acum văzut ca un reprezentant al „Lumii Libere”.
În timpul desfășurării meciului anterior, luptele pe plan psihologic dintre cele două tabere (capitaliste vs comuniste) au fost extrem de ascuțite și cei doi adversari și-au ”aruncat” acuzații de tot felul. Korchnoi, de exemplu, s-a plâns încontinuu de faptul că un membru al echipei lui Karpov, un parapsiholog cu puteri hipnotice, l-ar fi atacat energetic întreg meciul. Karpov, nu s-a lăsat însă nici el mai prejos și a acuzat ținuta nepotrivită a lui Korchnoi, care purta niște ochelari de soare a căror sclipiri se reflectau fix în ochii săi. La un moment dat cei doi au ajuns la faza în care au refuzat să își mai strângă mâinile și nu și-au mai vorbit absolut deloc (chiar și remizele se propuneau prin intermediul arbitrului).
Bineînțeles, în momentul în care Korchnoi se hotărâse să ”rămână în mod ilegal” în Occident nu avusese ocazia să își ia cu el întreaga familie. Ulterior acesta făcuse eforturi disperate pentru a obține reîntregirea familiei dar sovieticii erau neîndurători cu ”trădătorii” și astfel soția și fiul Marelui Maestru se aflau în continuare ”în mâinile” autorităților sovietice. La un moment dat, fiului lui Korchnoi i se promisese, că în momentul în care va deveni major și va avea dreptul să obțină un pașaport, ”i se va da drumul” să meargă la tatăl său. Se pare însă că totul nu fusese decât o ”manevră psihologică” prin care sovieticii încercau să îl controleze cumva pe Korchnoi deoarece când fiul acestuia obținu în sfârșit pașaportul, fu imediat încorporat, pentru trei ani, în armata rusă.
Korchnoi nu se dădu bătut și încercă în continuare să lupte cu autoritățile sovietice prin toate mijloacele pe care le avea la dispoziție. El încercă să profite de publicitatea ce se făcuse în jurul meciului pentru titlul mondial și dezvălui presei occidentale situația familiei sale, trimițând în același timp guvernului Uniunii Sovietice o scrisoare deschisă în care solicita permisinunea de a-și reîntregi familia.
Meciul pentru titlul mondial din anul 1981 avea să înceapă așadar pentru Korchnoi cu ”sabia lui Damocles” deasupra capului. Cu imaginea familiei sale stăruindu-i în minte, performanțele șahistice ale lui Korchnoi scăzură semnificativ și Karpov înregistră o victorie facilă pe care el o numi „Masacrul din Merano”.
Gazda Campionatului Mondial fusese sta’iunea montana Merano din Italia, formatul de desfășurare al campionatului fiind identic cu cel al meciului din anul 1978. Conform acestui format, titlul de Campion Mondial avea să intre în posesia jucătorului care va obține primul 6 victorii.
Meciul ar fi trebuit să înceapă pe 19 septembrie, dar deoarece Korchnoi nu dorise să joace meciul până în momentul în care familia sa va fi eliberată, Fridrik Olafsson, președintele FIDE se văzu nevoit să ia unilateral decizia de a amâna cu o lună data de începere a meciul.
Drept răspuns la cererea FIDE, guvernul USSR păru, pe moment, că va deveni mai permisiv în acest caz și declară că, în numele drepturilor omului, ar putea să permită familiei lui Korchnoi să părăsească țara. Pe de altă parte, oficialii Federației Sovietice de Șah, ultragiați, protestară la o întâlnire a FIDE cerând revenirea la data inițială. Gazda turneului, Merano anunță atunci că nu sunt încă pregătiți să gazduiască meciul și data de începere a meciului fu reprogramată pentru 1 octombrie 1981.
Între timp fiul lui Korchnoi fu arestat pentru dezertare din armată și condamnat la doi ani de muncă silnică într-un lagăr de muncă.
Meciul s-a desfășurat în perioada 1 octombrie -19 noiembrie, 1981. După disputarea unui număr de 18 partide, Anatoly Karpov a reușit să puncteze de șase ori și a obținut astfel victoria cu scorul de 6-2.
Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !
Comentarii recente