Loturile de juniori si seniori ale Romaniei și Germaniei s-au întlnit pe playchess.com pentru un amical online de blitz 3+2. Meciul s-a desfășurat în data de 25.04.2020 pe Emanuel Lasker Arena și a fost supervizat de către Gabriel Manuel Marques, unul dintre administratorii platformei ChessBase.

Este bine știut faptul că la meciurile online, principala preocupare a organizatorilor este împiedicarea fraudelor cu ajutorul motoarelor de analiză. Având în vedere controlul de timp la care s-au jucat partidele, anume blitz 3min+2sec., probabil că fraudele sunt posibile, dacă ne gândim că o asemenea partidă poate să dureze chiar și 10-12 min, dar cred că sunt excluse într-un asemenea meci, în care este în joc reputația echipelor naționale a celor două țări.

Primul meci, cel dintre juniori, care l-a avut printre spectatori și pe GM Alex Donchenko, a început la ora 12.40 și a avut doar două runde.

Prima rundă a fost dominată total de către juniorii noștri, aceștia adjudecându-și victoria cu scorul de 6,5-1,5.

Runda a doua a revenit Germaniei cu scorul de 5-3.

Scorul final din meciul juniorilor a fost cel de 9,5-6,5 în favoarea echipei României și îi felicităm pe toți membrii echipei în egală masură.

Al doilea meci, cel al seniorilor, a început la ora 15.00 și datele statistice au stat cu totul altfel, Germania, cu reputația grav avariată în meciul juniorilor, a câștigat cinci runde din cele opt jucate și s-a impus cu scorul general de 36,5-27,5. Paradoxal, cel mai puternic jucător al Germaniei a fost o femeie, anume Elisabeth Pähtz, care cu un rating blitz de 2396, i-a ”spart cu bătaia” pe aproape toți componenții echipei României.

Ce pot să spun, isprava Elisabethei Pähtz poate fi asemănată doar cu isprăvile Kriemhildei din saga nordică ”Cântecul Nibelungilor”. Pentru cei care nu sunt în temă, Kriemhilde era o fecioară războinică, regină a Islandei, ce reușea să își invingă cu ușurință, în luptă, toți adversarii de gen masculin. Singurul cavaler care a reușit să ”înmoaie” mâna Kriemhildei a fost Siegfried, fiul regelui Siegmund și al reginei Sieglinda, care s-a folosit de o mantie a invizibilității pentru a o învinge pe Kriemhilde. Siegfried a fost, așadar, singurul pețitor al Kriemhildei care a părăsit ”câmpul de luptă” viu și bineînțeles cu care, ulterior, Kriemhilde s-a căsătorit.

Componenții echipei Romaniei in meciul cu Germania au fost: GM Andrei Isratescu (2551), GM Mircea-Emilian Parligras (2591), GM Constantin Lupulescu (2656), GM Bogdan-Daniel Deac (2625), GM Marius Manolache (2541), GM David Gavrilescu-U18 (2476), GM Vladislav Nevednichy (2531) si IM Irina Bulmaga (2440).

Concluzia finală: meciul online Germania-România a fost un meci extrem de util pentru menținerea formei și moralului echipelor naționale ale Romaniei și a demonstrat că șahul nu poate fi stopat în drumul său către popularite nici măcar de către o pandemie globală.

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați…  Share on Facebook !