În șah există un principiu care spune: ”Dacă stăpânești centrul tablei, vei putea în mare parte să dictezi direcția pe care o va urma jocul”. Această afirmație este, fără îndoială, adevărată. În general, în șah, partea care controlează centrul tablei are mai multe opțiuni în ceea ce privește crearea unui plan de joc și acest lucru așează partea respectivă pe o poziție cumva dominantă. De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece, contolând centrul, jucătorul poate să își transfere cu viteză mai mare piesele de pe un flac pe altul și în plus piesele centralizate pot, foarte ușor, să participe la acțiunile de pe ambele flancuri fără a-și schimba fizic poziția.
Poate cineva se întreabă deja ce înseamnă centrul tablei de joc? Pentru a înțelege acest lucru priviți câmpurile marcate cu roșu și albastru din diagrama de mai jos. Câmpurile marcate cu roșu reprezintă centrul tablei, iar cele cu galben marchează centrul extins al tablei de joc.
Bineînțeles centrul tablei, sau centrul extins al tablei, pot să fie ocupate de către un jucător cu ajutorul pionilor, caz în care se va obține o restricționare a mișcării pieselor adverse, sau pot să fie ocupate cu ajutorul pionilor și a pieselor ușoare (cai/nebuni). În diagrama de mai jos avem un exemplu de ocupare a centrului tablei cu ajutorul unui pion și al unei piese ușoare, în cazul nostru un cal, care obține prin acestă poziționare pe tabla de joc maximum de activitate/influență.
După cum putem observa în poziția din diagramă, negrul a ocupat și el o parte din centrul tablei și controlează cu cei doi pioni ai săi jumătate din centrul extins al tablei, dar în acest caz diferența dintre valoarea utilă a pieselor este una extrem de mare. Piesele ușoare negre nu au acces la flancul regelui și au doar câteva câmpuri utile pentru a se deplasa, pe când piesele ușoare albe controlează o mulțime de câmpuri utile din centrul tablei și din dispozitivul negrului și au o libertate de miscare mult mai mare, ceea ce teoretic le permite să acționeze în toate regiunile tablei de joc.
Acum, după ce am urmărit aceste exemple, putem să extragem câteva concluzii cu ajutorul cărora să formulăm o serie de sfaturi utile în ceea ce privește controlul centrului tablei:
- Ocupați centrul tablei cu ajutorul pionilor – Un pion plasat în centrul tablei va ocupa un câmp central și în același timp va controla un altul.
- Luptați pentru spațiu în centrul tablei – Cu cât obțineți mai mult spațiu în centru, cu atât veți avea mai mult spațiu de manevră pentru piesele dumneavoastră. O mobilitate mai bună a pieselor proprii produce automat o multitudine de posibilități de a ataca poziția adversă.
- Dezvoltați-vă piesele în așa fel încât acestea să controleze cât mai multe câmpuri centrale – Cu cât veți avea sub control mai multe câmpuri centrale cu atât mai greu îi va veni adversarului să găsească câmpuri utile pentru dezvoltarea pieselor sale. Acest lucru va aduce cu sine mai multe greșeli neforțate pentru adversarul dumneavoastră.
- Neutralizați sau alungați piesele adverse care controlează centrul tablei – Cum pot fi neutralizate piesele adverse care controlează centrul tablei? Simplu, prin schimburi. Aveți grijă însă ca prin aceste schimburi să nu slăbiți poziția proprie.
- Schimbați, pe cât posibil, pionii centrali ai adversarului cu pioni de flanc – Desigur, pionii centrali întăresc controlul centrului tablei.
În finalul articolului voi alege o partidă la întâmplare pentru a urmări câte piese albe și negre se perindă prin centrul tablei (sau prin centrul extins al tablei) de-a lungul unei partide de șah jucată de către doi Mari Maeștri.
Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !
Comentarii recente