De-a lungul timpului, miile de maeștri ai șahului din toată lumea au jucat sute de mii de partide interesante, iar unele dintre acestea au reprezentat puncte de reper importante pentru teoria șahistică. În acest articol ne-am propus să vă prezentăm zece partide scurte, speciale, ce sunt cu adevărat reprezentative pentru bogăția ideilor, spectaculozitatea.și excesul de imaginație cu care au fost dotați autorii acestora..

  1. O partidă în care adversarul lui Paul Morphy pierde jucând aproape numai mutări ”naturale”

 

  1. Același Paul Morphy îl ”execută”, pur și simplu, pe unul dintre cei mai puternici maeștri de șah ai vremiii. Unii l-au considerat pe Anderssen ca fiind campionul mondial neoficial al acelor vremuri.

 

  1. Fostul campion mondial W.Steinitz joacă fără nici un fel de prejudecăți, nerespectând nic un fel de principiu, o partidă dintr-un meci pentru titlu mondial.

 

  1. Doi Mari Maeștri joacă în anul 1968 o partidă ce amintește de epoca romantică a șahului.

 

  1. O partidă între doi Mari Maeștri ce ține de ”Dosarele X”

 

  1. Amintiri din copilăria actualului campion mondial.

 

  1. O partidă din Finala Meciurilor Candidaților, Moscova 1974. În urma câștigării acestei finale Karpov a devenit Campion Mondial.

 

  1. Un sacrificiu de dama complet neașteptat.

 

  1. Când te gândești la Spassky, de obicei îți amintești de meciul cu Fischer. Totuși, Spassky a fost și el un ”vrăjitor” !

 

  1. Când ai impresia ca Botvinnik bluff-ează și dorești să îl verifici.

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !