În anul 1985, în urma unui meci extrem de echilibrat, Kasparov reușise să îi smulgă lui Karpov titlul de Campion Mondial de Șah și probabil că se simțea foarte bine în posesia acestuia. Bucuria proaspătului campion nu a fost una de durată însă și după doar câteva luni de la obținerea strălucitei sale victorii, o veste destul de neplăcută a venit să îi tulbure liniștea. Despre ce era vorba? Nici mai mult , nici mai puțin decât disputarea unui nou meci de titlu împotriva aprigului său rival, Anatoly Karpov.

O clauză, ce fusese introdusă în contractul pe care cei doi îl semnaseră înaintea disputării meciului din anul 1985, prevedea ca fostul campion, Anatoly Karpov, în cazul în care va pierde titlul de campion mondial în favoarea challenger-ului său, să dispună de dreptul de a cere disputarea unui meci revanșă. Bineînțeles, Karpov, care probabil nu se împăcase deloc cu ideea că fusese deposedat de titlul de campion, a făcut imediat uz de dreptul său la revanșă și probabil că i-a informat pe cei de la FIDE în acest sens.

FIDE, la conducerea căreia se afla în acel moment filipinezul Florencio Campomanes, a răspuns cu promptitudine ”ordinelor”  venite de la Federația Uniunii Sovietice și a anunțăt imediat că revanșa cerută de Karpov va avea loc în februarie 1986, adică la distanță de numai trei luni de terminarea meciului din 1985. Mai mult, pentru a-și arăta mai clar obediența față de sovietici, pe data de 30 decembrie, 1985, în timpul unui interviu acordat Associated Press, președintele Campomanes îi dă lui Kasparov un ultimatum în care îi cere acestuia să se decidă, avînd ca termen limită data de 7 ianuarie 1986, dacă acceptă sau nu condițiile impuse de către FIDE pentru disputarea meciului revanșă. În cazul în care Kasparov nu ar fi dat curs cererii FIDE, acesta era amenințat cu retragerea titlului de campion mondial. Kasparov nu s-a lăsat intimidat însă și a rămas ferm pe poziție susținând că din motive obiective nu poate să participe la un meci revanșă într-un răstimp atât de scurt.

Pentru a se evita un blocaj, Federația Sovietică de Șah s-a întilnit pe 21 ianuarie cu cei doi jucători și într-un final aceștia au decis să dispute un meci revanșă în perioada iulie-august a aceluiași an.

Iată, mai jos, hotărârile pe care cei doi le-au luat sub tutelajul ”Federației-mamă”,  fără a se consulta absolut deloc cu FIDE:

  • meciul-ravanșă se va juca începând cu iulie sau august, 1986
  • pierzătorul va juca în februarie, 1987 împotriva câștigătorului din Meciul Candidaților
  • următorul meci pentru titlu se va juca în iulie sau august, 1987

O săptămână mai târziu, cei doi jucători au mers împreună la cartierul general al FIDE din Lucerna pentru a-l informa pe Președintele FIDE, Florencio Campomanes, cu privire la condițiile contractuale asupra cărora ei căzuseră de acord.

Pe data de 29 ianuarie, 1986, Florencio Campomanes a ținut o conferință de presă în care a dat publicității termenii în care se va disputa meciul revanșă Kasparov-Karpov și în același timp a punctat locațiile în care acesta se va disputa, jumătate din runde în Londra, jumătate în Leningrad.

Britanicii au profitat din plin de ocazie și odată cu disputarea meciului Kasparov-Karpov au sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la disputarea primului meci de titlu mondial din istorie, cel dintre  Zukertort și Steinitz, care se disputase în 1886 tot la Londra

Meciul cu numărul 3 Kasparov vs Karpov a început pe data de 28 iulie, la Londra și a fost arbitrat de către GM Lothar Schmid.

Un fapt inedit, pentru a face tragerea la sorți a culorilor din prima partidă, organizatorul șef al meciului, GM Ray Keene, a reușit, spre surprinderea tuturor, să o aducă pe Prim-Ministrul Margaret Thatcher, care era cunoscută la vremea respectivă drept ”Doamna de Fier” a polițicii britanice.

Meciul acesta, a fost unul extrem de disputat și la finalul său, pe data de 8 octombrie, 1986, a fost consemnată o nouă victorie a lui Kasparov, scor  12,5-11,5.

La un moment dat , Kasparov a avut trei puncte avans, dar în partida cu numărul 19,  după o serie de trei victorii consecutive, Karpov a egalat.

Iată mai jos partida care a hotărât soarta acestui meci:

Dacă va plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !