Peter Leko s-a nascut pe 8 septembrie 1979 în Subotica, Iugoslavia, într-o familie de etnie maghiară. După un an de la nașterea sa, familia Leko s-a mutat în Szeged, Ungaria.
Peter a făcut primii pași în șah la vârsta de șapte ani, atunci când tatăl său a hotărât să îl învețe regulile de bază, iar doi ani mai târziu acesta a paricipat la primul său turneu.
Peter a început să studieze în mod aprofundat șahul de la vârsta de zece ani și primul său antrenor a fost Maestrul Internațional Tibor Karolyi, care i-a ghidat ulterior pașii până spre sfârșitul anului 2000.
Tibor Karolyi, care în afară de faptul că este autor al unor cărți de șah și Arbitru Internațional, se pare că a fost și un foarte bun pedagog. Sub tutelajul acestuia, Peter a devenit la vârsta de 12 ani, Maestru Internațional, iar doi ani mai târziu, la vârsta de 14 ani, patru luni și 22 de zile, acesta a devenit cel mai tânăr Mare Maestru din istorie.
Anul 1985, a fost anul în care Peter Leko a demonstrat că este un șahist de mare clasă. În acel an, acesta a câștigat un turneu în Copenhaga cu un scor de 8/11 și a ocupat locul trei în marele turneu desfășurat în Dortmund, la egalitate cu Ivanchuk, fapt care l-a propulsat pe poziția nr. 55 în clasamentul mondial cu un punctaj ELO de 2605.
Peter a continuat să crească valoric destul de repede în anii ce au urmat și în anul 1998, după o prestigioasa victorie în marele turneu din Dortmund (scor 5/7, cu jumătate de punct înaintea lui Kramnik), acesta se cațără pe poziția numărul 16 în clasamentul mondial.
În anul 1999, Peter Leko își face intrarea în turneele eliminatorii pentru desemnarea campionului mondial organizate de către FIDE. Turneul din acel an este cîștigat de către Marele Maestru rus Alexander Khalifman, pe care Leko îl învinge în anul următor, într-un meci desfășurat în Budapesta, cu scorul de 4,5-1,5.
În luna mai a anului 2002, la Praga, se semnează un Pact între FIDE și o delegație de reprezentați ai Marilor Maeștrii în vederea reunificării celor două titluri mondiale. Pactul respectiv stipula următoarele:”Câștigătorul turneului de la Dortmund 2002, care va fi ceva gen Turneul Candidaților, va juca un meci împotriva lui Vladimir Kramnik, care era campion în Versiunea GMA/PCA, iar campionul FIDE Ruslan Ponomariov va juca un meci cu Garry Kasparov, care la momentul respectiv era numărul unu mondial. ”
Bineînțeles, câștigătorii celor două meciuri ar fi urmat să dispute un meci pentru desemnarea unui Campion Mondial Absolut.
În luna iunie a anului 2002, Leko îl învinge în finala turneului de la Dortmund pe Veselin Topalov cu scorul de 2,5-1,5 și devine Challenger la titlul mondial deținut de către Vladimir Kramnik.
Din păcate Pactul semnat la Praga, în 2002, nu a fost respectat și un meci Ponomariov-Kasparov, cu toate că fusese programat pentru anul 2003, nu s-a mai jucat niciodată.
Meciul de titlu mondial Kramnik-Leko s-a desfășurat în anul 2004 în Brissago; Elveția, pe lungimea a 14 runde și a avut un parcurs dramatic. Kramnik a început meciul cu o victorie, dar Leko a egalat în runda cu numărul cinci. În runda numărul opt, Leko a preluat conducerea și areușit să păstreze avantajul, de un punct, până în ultima rundă. În ultima rundă, cea cu numărul 14, Leko avea așadar nevoie, pentru a deveni Campion Mondial, de o remiză. Ghinion, Kramnik alege o variantă extrem de agresivă din Caro-Kann și într-un final de joc destul de complex, reușește să întindă regelui advers o plasă de mat pe care Leko nu o simte și rusul reușeștesă finalizeze.
Acesta este unicul meci din istoria șahului în care campionul mondial reușește să puncteze în ultima rundă pentru a-și păstra titlul.
După Brissago, Leko a continuat să joace șah la nivel înalt și în prezent se află pe locul 78 în clasamentul mondial.
Din noiembrie 2017, GM Peter Leko îl antrenează pe GM Vincent Keymer, o tânără speranță a șahului din Germania.
Dacă va plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !
Comentarii recente