Samuel Reshevsky (Szmul Rzeszewski) s-a născut pe data de 26 noiembrie 1911, în Polonia, la Ozorków lăngă Łódź, într-o familie de evrei.

Micuțul Szmul a învățat să joace șah la vârsta de patru ani și foarte curând toata lumea a recunoscut în acesta un copil cu abilități intelectuale mult peste media normală, sau altfel spus, un copil-minune.

Nu se știe exact, cine i-a fost antrenor, dar un lucru este cert, de la frageda vârstă de opt ani, micuțul Szmul dădea simultane, pe care le și câștiga, unor jucători de șah experimentați.

În anul 1920, familia Rzeszewski se mută în Statele Unite și timp de mulți ani aceștia își câștigă existența organizând simultane demonstrative de șah pentru micuțul Samuel. În tot acest timp Samuel nu merge la școală și datorită acestui fapt, la un moment dat, părinții săi sunt convocați la Tribunalul Districtual din Manhattan pentru a fi audiați în această privință, acuzația ce plana asupra acestora fiind aceea de” tutelaj necorespunzător”. Scăparea celor doi a venit de la unul dintre acționarii companiei Sears, care era evreu la origine și care a garantat pentru viitorul micuțului Samuel, oferind familiei un ajutor financiar care să ofere copilului oportunitatea de a-și completa educația. În consecință, timp de șapte ani, din anul 1924 până în 1931, Samuel merge mai mult la școală și renunță la viața de șahist profesionist.

În anul 1934, Samuel Reshevsky își termină studiile la Universitatea din Chicago, obținând o diplomă în contabilitate. În același an acesta se mută la New York, unde se căsătorește cu Norma Mindick împreună cu care va avea trei copii. Pentru întreținerea familiei, Samuel va lucra timp de mulți ani ca și contabil.

Primul mare succes în șah al lui Samuel Reshevsky vine odată cu câștigarea în anul 1931 a Campionatului Statelor Unite, turneul respectiv fiind supranumit la vremea respectivă ”Openul Vestului”. Ulterior, de-a lungul anilor, Reshevsky va participa de 24 de ori în US Cahampionship și va fi învingător în opt dintre acestea. Ca fapt divers, acesta deține încă multe dintre recordurile consemnate în statisticile acestui turneu.

Pe plan internațional Reshevsky își începe parcursul abia în anul 1935, când participă la o serie de turnee importante ce se desfășurau în Anglia. Într-unul dintre acestea Samuel reușește să obțină o victorie în fața fostului campion mondial J.R. Capablanca.

În anul 1936, Reshevsky ocupă locul al treilea în Nottingham, iar doi ani mai târziu acesta obține locul patru în faimosul turneu AVRO din Olanda.

Dealtfel, Samuel Reshevsky a fost între anii 1935-1960, în mod constant, unul dintre pretendenții la titlul mondial de șah.

În anul 1950, FIDE, în lista sa inaugurală, îi decernează lui Samuel Reshevsky titlul de Mare Maestru.

Se pare că cel mai mare rival al lui Reshevsky a fost tânărul Bobby Fischer, cei doi intersectându-se pentru prima dată în cadrul Campionatului de șah al Statelor Unite din anul 1958 ( la momentul respectiv Fischer avea 14 ani). Rivalitatea dintre cei doi a durat mai mulți ani extinzându-se până în 1970, cand Reshevsky, forțat de situație, a acceptat tacit valoarea lui R.Fischer prin acceptul de a juca la Olimpiadă în echipa Statelor Unite cu Fischer ocupând masa întâi.

De-a lungul prodigioasei sale cariere șahistice, Samuel Reshevsky a reușit să învingă, în diferite ocazii, șapte dintre campionii mondiali de șah: Lasker, José Raúl Capablanca, Alexander Alekhine, Max Euwe, Mikhail Botvinnik, Vasily Smyslov, and Bobby Fischer.

Iată mai jos una dintre partidele reprezentative ale lui Samuel Reshevsky:

Dacă va plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !