O perioadă destul de lungă nu s-au jucat turnee faţă în faţă, ci pe internet, deci a fost o mare bucurie când la începutul lunii octombrie s-a organizat turneul în Norvegia, unde a jucat atât Magnus Carlsen cât şi numărul doi mondial, Fabiano Caruana. Turenul s-a jucat într-un format mai excentric, 6 jucători tur-retur, 3 puncte pentru victorie şi câte un punct pentru remiză cu obligaţia de a se rejuca partida la un timp mai scurt pentru punctul rămas, deci a fost spectacol, mai ales atunci când s-a ajuns la partida cu timp mai scurt!
Surpriza plăcută a fost însă Firouja Alireza, tânărul de 17 ani, care deja este comparat cu Magnus Carlsen! Cei doi au avut un parcurs foarte bun şi între ei se decidea cine va câştiga turneul. În retur au jucat în penultima rundă şi s-a ajuns într-un final.
Aş dori să vorbesc despre această poziţie, care chiar şi pentru jucătorii mai neexperientaţi pare relativ uşoară, mai ales dacă suntem familiarizaţi cu noţiunea de opoziţie. Este cea mai importantă noţiune în finalurile cu regi şi pioni. Opoziţia înseamnă când cei doi regi stau pe o coloană sau linie cu un câmp gol între ei. Această poziţionare a regilor se numeşte opoziţie apropiată. Dacă între cei doi regi rămân 3 sau 5 câmpuri libere, se vorbeşte de opoziţie îndepărtată. Se spune că un jucător a câştigat opoziţia când a provocat opunerea celor doi regi în aşa fel ca adversarul să fie la mutare!
Firouzja Alireza – Carlsen Magnus
Norvegia, penultima rundă
În această poziţie albul are de luat o decizie importantă: schimbă piesele uşoare sau nu. Vreau să subliniez deja acum, că finalurile de regi cu pioni sunt cele mai concrete, deci în astfel de poziţii avem şanse mai mari să putem calcula variantele şi să ne dăm seama de rezultatul partidei. Deci, haideţi să analizăm poziţia şi să ne dăm seama, care este cea mai bună opţiune pentru alb! Dacă nu luăm calul, atunci vom apărea pionul e4 cu regele şi nebunul, iar negrul va incerca la randul său să atace pionul cu regele si calul său în aşa fel încât să ne gonească regele nostru. Problema este: poate realiza acest lucru negru? Cu albul pot sta cu regele pe câmpurile d3, e3, f3 iar cu nebunul să controlez diagonala h3-c8, dacă negrul vrea să intre pe flancul regelui prin h4 şi dacă ar dori să intre pe flancul damei prin c5, am destul timp să întru la contraatac şi să mă duc să atac pionul din f6 prin g4! În concluzie, pot face remiză, dacă nu schimb piesele uşoare! (61. Rf3 Cf4 62. Rg3 Ce2+ 63. Rf3 Cd4+ 64. Rg3 Ce2+ 65.Rf3 Cc3 66. Ne8 Rh4 67. Nd7 şi negrul nu poate intra)
Firouzja fiind presat de timp, a ales cealaltă opţiune şi a jucat 61. Nxh5 Rxh5 62. Rh3 Foarte bine! Albul câştigă opoziţia apropiată! 62…Rh6 63. Rh4 (Era corect şi 63. Rh2 prin care se câştiga opoziţia îndepărtată 63…Rg5 64. Rg3 =) 63… Rg7 Care este planul negrului? Cum ar dori să câştige? El va dori să pătrundă cu regele pe linia a 4-a ori pe flancul regelui prin câmpul h4 ori pe flancul damei prin câmpul b4. Problema lui este că albul tot timpul poate să se opună pe linia a 3-a şi să stea faţă în faţă. Ştiind că este remiză, dar mizând pe faptul că Firouzja joacă doar la câteva secunde fiecare mutare, va încerca să-l păcălească!
64. Rg3 Foarte bine! Se obţine opoziţia îndepărtată! ( Se pierde cu 64. Rg4?? Rg6 acum negrul a reuşit să câştige opoziţia apropiată 65. Rh4 f5 sau 65. Rf3 Rh5 se câştigă opoziţia în diagonală 66. Rg3 Rg5 67. Rf3 Rh4 şi negrul a pătruns în tabăra albului şi va lua pionul de pe e4! ) 64…Rf8 65. Rf2 Re7 66. Re2 pe coloana e nu este important să menţinem opoziţia îndepărtată fiindcă sunt pioni de ambele părţi şi nu se pot apropia regii pe această coloană, dar chiar şi aşa, mie personal îmi place mai mult Re3 cu care ţin opoziţia îndepărtată! 66…Re8 67. Re3 Rd7 68. Rd3 foarte bine, se obţine opoziţia îndepărtată 68…Rd6 Ce jucăm cu albul?
Sper că toată lumea s-a gândit la mutarea Rd2 cu care menţin opoziţia îndepărtată! În partidă însă a urmat 69. Rc3?? şi
după 69…Rc5 albul a cedat fiindcă a pierdut opoziţia apropiată şi va pierde pionul din e4! Astfel s-a decis câştigătorul turneului în persoana lui Magnus Carlsen! Aş dori însă să ne reintoarcem la gafa inexplicabilă a lui Firouzja! Evident, Firouzja cunoaşte opoziţia şi sute alte poziţii de final şi totuşi, în criză de timp, sub presiune nu s-a apărat bine şi a pierdut! Vroiam să prezint şi cu acest exemplu că finalurile sunt cele mai grele şi chiar şi în poziţiile simple chiar şi jucătorii buni şi foarte buni sunt pândiţi de greşeală! Aş dori să vă recomand să parcurgeţi cât mai multe cărţi despre finaluri şi aş dori să vă recomand mai ales cartea lui Mark Dvoretsky, care aş zice că este obligatoriu pentru toţi cei care doresc performanţă în şah!
Vă trimit la linkul de unde puteţi să comandaţi această carte de calitate!
https://www.magazinuldesah.ro/finaluri-44/dvoretsky-s-endgame-manual-ed-a-iv-a-mark-dvoretsky.html
https://www.magazinuldesah.ro/finaluri-44/100-endgames-you-just-know-jesus-de-la-villa-garcia.html
În continuare, puteţi vedea partida mutare cu mutare
Vă recomand si un video cu Magnus Carlsen care îşi prezintă măiestria la finaluri rezolvând câteva teste din cartea lui Jesus de la Villa! Vizionarea plăcută!
https://www.youtube.com/watch?v=k1SCXb2WA2U&t=783s
Să ne bucuram de viaţă jucând şah!
Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !
Comentarii recente