Suntem în mijlocul Crăciunului, toată lumea în mijlocul familiei, nu se organizează turnee în Europa, aşa că m-am gândit să vă fac ziua şi mai senină cu o serie de probleme interesante legate de un rege legendar, Carol al XII-lea al Suediei! După celebra bătălie de la Poltava, unde ţarul Petru cel Mare a reuşit să-i învingă pe suedezi, Carol al XII-lea a ajuns şi pe melagurile noastre!  Conform anecdotei, pe timpul unei mici bătălii cu turcii, desfăşurată la Tighina ( atunci având o altă denumire, de Bender) Carol al XII-lea juca şah cu unul dintre generalii săi!

S-a ajuns în următoarea poziţie, unde Carol al XII-lea a anunţat mat în trei mutări! Reuşeşti să vezi acest mat?

1.Txg3! Nxg3 2. Cf3 N oriunde 3.g4# 

Însă, înainte de a reuşi să dea acest mat regele, o ghiulea rătăcită a intrat prin geam şi a ras calul din e1 şi a apărut poziţia de mai jos! Regele, foarte calm, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, anunţă mat în 4 mutări!

Matul se reuşeşte prin următoarea secvenţă: 1.hxg3 Ne3 2. Tg4! Ameninţ mat pe h4 2…Ng5 3.Th4+!! Nxh4 4.g4#

Culmea, regele iarâşi nu reuşeşte să efectueze acest mat, fiindcă întră o altă ghiulea care doboară pionul de pe h2, apărând următoarea poziţie!

Carol al XII-lea la fel de calm, stă un pic pe gânduri şi enunţă şi efectuează mat în 5 mutări! Care este acest mat?

1.Tb7! Albul vrea să dea mat ajungând cu turnul pe h1! 1…Ng1! 2. Tb1 Nh2 3. Te1 Rh4 4. Rg6 h5 5. Te4#

La care comandantul de arme oftează supărat, că până la urmă regele a avut mare noroc cu turcii, fiindcă ghiuleaua turcă putea să zboare de pe tablă iniţial turnul alb şi atunci regele nu mai putea să câştige! Carol al XII-lea stă un pic pe gânduri şi anunţă mat în 6 mutări!

1.Cf3! Ne1! Orice altă mutare pierde mult mai rapid! 2.Cxe1 Rh4 3. h3 Rh5  De aici există două rezolvări corecte! Prima ar fi 4.Rf6 Rh4 5.Rg6 h5 6.Cf3# O altă variantă câştigătoare 4.Cd3 Rh4 5.Cf4 h5 6.Cg6#

Este o anecdotă foarte frumoasă şi instructivă, chiar dacă probabil nu este o întâmplare adevărată!

În continuare, puteţi vedea poziţiile discutate!

Să ne bucuram de viaţă jucând şah!

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !