Zilele acestea se desfășoară la Iași Campionatul Național individual de șah. Cum anul trecut aceste campionate nu au avut loc din cauza pandemiei, o parte a lumii șahiste a avut emoții privind organizarea și desfășurarea acestui campionat. Cum mulți jucători importanți au ales să nu participe, l-am sunat pe Constantin Lupulescu, jucătorul numărul 1 al României, sa aflăm punctul lui de vedere, prilej cu care i-am adresat câteva întrebări.
A fost o discuție interesantă, un interviu pe care vi-l redăm mai jos cu deosebită plăcere
- În anul 2020 ai devenit tată. Este un moment deosebit, cum te-a marcat acest eveniment? Îl vei învăța pe Andrei, băiatul tău, șah?
2020 a fost un an special pentru toată lumea, dar în familia noastră s-a simțit și mai profund. Venirea pe lume a lui Andrei a făcut ca orice alte preocupări să treacă pe planul secund. Deși este încă mic, Andrei a luat deja contact cu piesele de șah, iar când va crește va afla și regulile. Dacă va fi jucător de performanță sau nu depinde doar de el.
2. Constantin, participi în competiții de aproximativ 25 de ani, perioada în care ai avut numeroase rezultate extraordinare. Ești cel mai bine cotat jucător român, ai cucerit 5 titluri de campion național și ai reprezentat România la 7 olimpiade. Care sunt reușitele pe care le consideri cele mai importante?
Prima dată am reprezentat Romania în 1996 în meciurile care erau atunci tradiționale și mereu pe muchie de cuțit cu Ungaria.
În 1998, am fost la prima olimpiadă de juniori cu echipa. Eram o echipă formată din 4 jucători de la BNR (pe atunci aveau probabil cel mai puternic club de juniori) și cu mine, mezinul, de la Clubul Central de Șah. În ciuda acestui lucru, am fost din primul și până în ultimul moment al campionatului o echipă extrem de unită și am reușit câteva meciuri mari.
Pot să zic că acest turneu nu a fost o excepție, mă consider un norocos. În majoritatea timpului, am avut șansa să fiu în echipe competitive, cu atmosferă foarte bună și cu șanse la primele locuri.
Astfel, la Campionatele Europene sub 18 ani pe echipe am luat 2 medalii, una de argint și una de aur în 2001, respectiv 2002. În anul în care am câștigat fost un moment unic, jucam cu echipa Serbiei care ca ELO era similară cu a noastră. Deși până atunci jucasem un pic șovăielnic, ne-am mobilizat fantastic și am reușit să câștigăm cu 4-0! În turneele acelea punctele erau primul criteriu așa că acest lucru ne-a propulsat direct pe primul loc.
La nivel de seniori, în 2012 am obținut cel mai bun rezultat cu echipa din ultimii ani, locul 8 la Olimpiada de la Istanbul în fața unor reprezentative de marcă. Stăteam relativ mediocru în clasament, dar am reușit să câștigam ultimele 3 meciuri, cu Belgia, Franța (cu Vachier) și Filipine (cu So Wesley)!
La individual, cele mai bune rezultate la campionatele europene le-am avut în 2013 și 2014 când am reușit să ies pe locurile 5 și respectiv 6. Dacă în 2013 am avut un turneu constant bun fără prea multe emoții, în 2014 eram cumva departe de zona celor care se calificau la Cupa Mondială. Atunci am reușit 3 victorii la rând, ultimele 2 cu negru, în franceză, la Kryvoruchko și Laznicka.
2014 a fost un an foarte bun pentru mine, am fost foarte aproape să câștig și Baku Open. Totul s-a decis în ultima rundă, în ultimele momente, când Inarkiev a reușit în mod magistral să câștige un final de turnuri cu Areshchenko și și-a adjudecat titlul, iar eu am ieșit pe locul 2.

Constantin Lupulescu la Reykjavik 2019

Premiere Gamma Open – Reykjavik 2019
Cel mai recent succes a fost câștigarea Gamma Open la Rejkiavik în 2019, cu o prezență foarte selectă, reușind victorii deopotrivă contra veteranilor precum Movsesian sau a „juniorilor” Praggnanandhaa și Firouzja.
3. Ai obținut rezultate deosebite în compania jucătorilor de top, aici amintim remiza cu Carlsen Magnus, victoriile cu Anish Giri, Fabiano Caruana și Firouzja, Alireza. Povestește-ne, te rugăm, ce impresii ți-au lăsat ție aceste meciuri. Te-ai pregătit diferit față de cum ai făcut-o în alte partide?
În șahul modern, există o diferență mare de abordare a pregătirii în funcție de adversar. Înainte de apariția computerelor și a bazelor de date era de ajuns să ai o pregătire generală foarte bună. Acum însă, dacă nu ești suficient de flexibil în repertoriul pe care îl alegi, poți avea dificultăți în deschidere (mai ales în a obține avantaj) și cu adversarii cotați mult sub tine.
Atunci când joci cu jucători din elită devine și mai complex pentru că ei în general posedă un repertoriu vast, pe care și-l știu foarte bine. În funcție de adversar am ales uneori să mă bazez pe pregătirea mea generală sau să vin cu ceva nou. De exemplu când am jucat cu Firouzja am preferat să-l surprind cu ceva în deschidere, cu Carlsen m-am bizuit mai mult pe pregătirea mea generală.
Jucătorii de elită, indiferent de cum au jucat în partidele precedente, vin mereu hotărâți să joace la victorie, afișând o mare încredere în ei (indiferent uneori de calitatea obiectivă a mutărilor). Astfel ei reușesc să-și împingă adversarii în zona crizei de timp, unde încep să se întâmple tot felul de ,,minuni” (indiferent uneori de cum era poziția de fapt). Cu Carlsen a fost unul din aceste cazuri, deși poziția era egală, el avea mutări mai ușoare pe care le efectua rapid și cu încredere. De-abia când am ajuns într-o ușoară criză de timp a ales să dea un caracter mai forțat jocului. A fost nevoie de multă determinare pentru a găsi calea spre echilibru.

Lupulescu-Firouzja, Reykjavik 2019
Când am jucat cu Firouzja, el nu avea chiar așa multă experiență și a ales să accepte un sacrificiu foarte periculos ceea ce mi-a oferit șanse de atac la rege. A riscat extrem de mult și în partida cu mine nu s-a dovedit justificat.
Unul dintre motivele pentru care Carlsen a ajuns campion mondial e și jocul acesta la două rezultate.
4. Pandemia a pus o pauză sportului mondial și, din păcate, șahul nu a făcut excepție. Cum a fost ultimul an pentru tine? Cum ai reușit să rămâi motivat în lipsa competițiilor din alți ani?
Pentru noi ca și pentru ceilalți, anul 2020 a schimbat major felul în care ne desfășurăm activitatea. Partea bună a fost că am putut petrece mai mult timp cu familia. De asemenea am avut timp de anumite proiecte pe care nu le puteam prioritiza în mod normal.
Astfel am început un proiect complex, cu o carte despre tehnică în finaluri, proiect pe care sper să-l finalizez cât de curând.
Deși situația este în continuare dificilă, mi-am păstrat încrederea că lucrurile se vor întoarce la normal, ca turneele vor fi cum ne-am obișnuit. Astfel am reușit să rămân motivat și să continui o pregătire zilnică serioasă.
5. Din punct de vedere financiar, anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru jucătorii profesioniști de șah. În lipsa turneelor, mulți jucători au urmat calea antrenoratului. În prezent ai elevi?
În general nu am ales turneele neapărat din perspectiva financiară ci și ca să mă pot dezvolta ca jucător. Însă între acestea caut mereu un echilibru.

David Gavrilescu, Mihnea Costachi, Constantin Lupulescu, Mircea Parligras si Alexandru Banzea
Mă concentrez în primul rând pe activitatea mea ca jucător și momentan am doar 2 elevi – David Gavrilescu și Alexandru Banzea.
Aceștia sunt amândoi MI, deci cu o valoare foarte ridicată, ceea ce cu siguranță îmi este util și mie. Ducu a evoluat deja de câteva ori pentru echipa națională, iar Alex e un expert teoretic care tocmai a publicat un DVD legat de Anti-Siciliene pentru Chessable.
6. Chiar în prezent se desfășoară Campionatul Național, ne poți spune de ce ai ales ca în acest an să nu participi la Campionatul Național?
Din păcate, deși m-am programat imediat ce a fost posibil, am reușit să fac doar prima doză a vaccinului. Acest fapt m-a determinat să nu particip la Campionatul Național de seniori, deoarece nu am vrut să-mi asum vreun risc pentru familia mea. Totuși, mă pregătesc continuu pentru participarea la Campionatul European, Campionatele Naționale de șah rapid și blitz (individual și echipe) și, cel mai important, la Cupa Mondială.
7. Ce competiții vizezi în următoarea perioadă?
Următorul turneu va fi Campionatul European ,,Hibrid”, un turneu al cărui format va reprezenta o premieră pentru majoritatea participanților. Aștept cu nerăbdare momentul când voi juca din nou la tablă o partidă la timp lung, deși la hybrid nu voi avea un adversar fizic în față.
După aceea urmează Cupa României, unde avem deja o echipă foarte puternică și sperăm să ajungem pe podium atât la rapid cât și la blitz.
8. În ultimii ani ai reprezentat România cu succes, reușind performanțe remarcabile la Campionatele Europene și calificându-te în repetate rânduri la Cupa Mondială. Ce urmează în acest an?
Anul acesta voi participa la două cicluri de calificare pentru campionatul mondial.
Primul ciclu va fi Cupa Mondială unde Federația Română de Șah, prin vicepreședintele Vladimir Danilov, a decis să mă nominalizeze ca reprezentant și țin să mulțumesc pe această cale pentru încrederea acordată.
Al doilea va fi turneul Grand Swiss organizat în Isle of Men în luna septembrie, la care vor participa primii 100 jucători din topul mondial.
Ambele competiții oferă celor mai bine clasați locuri spre cei opt candidați care vor lupta pentru șansa de a juca un meci cu campionul mondial.
9. Cu cine te pregătești în prezent?
Am deja o lungă colaborare cu GM Mircea Pârligras și GM Berkes Ferenc, amândoi jucători de renume, cu dese prezențe la cupele mondiale și alte competiții importante. De asemenea mai am 2 prieteni din top 40 mondial cu care am șansa să joc partide de antrenament atunci când timpul ne permite.
10. La începutul anului 2021 te-ai transferat la CSU ,,ASE” București, un club tânăr aflat în Divizia A. De ce ai ales acest club și care este atmosfera până în prezent?
Într-adevăr, CSU ASE este un club tânăr, dar are o echipă care luptă pentru performanță. Atât directorul clubului, dl. Iacobini, cât și managerul secției de șah și vechiul meu prieten, GM Georgescu Tiberiu, lucrează de mult timp la acest proiect și au reușit deja rezultate impresionante pentru un club nou înființat. Este pentru prima dată după o lungă perioadă când capitala are o reprezentare importantă. Am încredere că se vor întâmpla lucruri foarte bune în următorii ani și CSU ASE va deveni un club de tradiție.
Atmosfera este excelentă, suntem deja câțiva jucători care ne știm și ne înțelegem foarte bine. Personal, mă regăsesc în viziunea clubului și simt că putem construi lucruri frumoase împreună.
11. Știu că recent ai dat o mână de ajutor Federației Române de Șah și te-ai implicat în pregătirea unui grup de juniori de elită. Cu ce impresii ai rămas după acest proiect?
Consider că este o inițiativă foarte utilă a Federației și mă bucur că am putut să aduc și eu un aport. A fost o provocare pentru mine să conduc aceste antrenamente în mediul online, unde interacțiunea cu participanții poate fi mai dificilă.
Totuși, cred că acțiunea a fost o reușită și de-abia aștept să o putem continua și față în față!
Constantin, mulțumesc pentru acest interviu și mult succes la competițiile care vor urma!

Alături de „jumătatea” lui, Mirela
Comentarii recente