În acest articol vă voi prezenta o deschidere mai puţin cunoscută, denumită Partida vieneză! Denumirea această deschidere şi-a primit-o încă la sfârşitul secolului XIX. când în Viena se juca foarte des această deschidere datorită jucătorului austiac Carl Hamppe! Această deschidere a fost jucată în acele perioade de către primul campion mondial, Steinitz şi a fost la modă încă şi la începutul secolului XX, dar acum se joacă foarte rar la nivel înalt! Poziţia de bază este următoarea după primele două mutări: 1.e4 e5 2. Cc3 

Idea originală era să pregătească f4, deci să intre într-un fel de Gambitul Regelui, dar fără ca negrul să aibe idei de d5! Un alt plan tipic şi mai solid este dezvoltarea nebunului de alb pe g3! Cred că această deschidere este o opţiune bună la blitz şi la şah rapid! Să vedem cum se poate câştiga numai în câteva mutări într-o partidă de bullet între doi jucători de top!

Vachier Lagrave, Maxime (2819) vs. Nakamura, Hikaru (2791)
Chess.com INT: chess.com sf blitz 1m+1spm: 2016.08.24
1. e4 e5 2. Cc3 Cc6 3. f4 Gambitul vienez! 3…exf4 4. Cf3 g5 5. Nc4 g4 6. 0-0 Albul joacă fără menajamente şi sacrifică o piesă pentru atac şi avantaj de dezvoltare!

6…gxf3 7. Nxf7?! Vachier deja exagerează, dar la o partidă de bullet merge, fiindcă este mai greu să joci cu partea care trebuie să se apere! A apărut o poziţie demnă de o poziţie de clotz, adică regele negru este în mijlocul tablei, supus unui atac furibund! Nu este chiar atât de uşor de jucat cu negru în astfel de poziţii la timp puţin!

7…Rxf7 8. Dxf3 Nh6 9. d4 Cxd4?? Şi Nakamura gafează! Mutarea corectă era Df6, dar şi după negrul trebuie să mai joace câteva mutări precise ca să îşi dovedească superioritatea materială! 10. Dh5+ Rg7 11. Nxf4 d6 Şi lovitura de graţie…

12. Ne5+ Şi se ameninţă mat pe f7 sau se pierde dama…O miniatură drăguţă, care arată potenţialul albului!

Nu puteam să nu introduc în articol şi o partidă jucată de primul campion mondial, Wilhelm Stienitz, care a fost cel mai mare promotor al Partidei Vieneze! 

Steinitz, William vs. Winawer, Szymon
Baden-Baden: Baden-Baden: 1870.07.24
1. e4 e5 2. Cc3 Cc6 3. f4! În epoca romantică se juca pa cartea atacului! 3…Nb4?! Nu este cea mai bună continuare! Adversarul lui Steinitz era unul dintre cei mai buni jucători din aceea perioadă şi avea un scop cu această mutare! 4. Cf3 Nxc3 Acesta era ideea sa! Nu este o idee prea bună, fiindcă pierde perechea de nebuni şi mai pierde şi un tempo! 5. bxc3 De7?! 6. fxe5 Cxe5 7. d4 Cxf3 8. Dxf3 Haideţi să ne uităm la poziţie şi să vedem ce au reuşit cei doi combatanţi!
Negrul nu prea multe, în afară de faptul că i-a cauzat nişte pioni dublii pe coloana c…Albul însă stă fantastic! Are controlul centrului, perechea de nebuni, coloanele semideschise b şi f unde pot apărea foarte uşor piesele grele ale sale! Clar, bătălia din deschidere a fost câştigată de către alb! 8…d5 9. e5 Ne6 10. Nd3 c6? Ultima greşeală mare a negrului! Trebuia neapărat încercat Dh4 şi să spere la schimb de dame sau dacă joacă g3 să joace Dh3 şi să nu îl lase pe alb să efectueze rocada! 11. Tb1 b5 12. 0-0 h5 Cum aţi continua cu albul?
13. a4! Albul doreşte să deschidă poziţia, fiindcă deja are piesele active, iar negrul este subdezvoltat! 13…a6 14. Dg3 g6 15. Ta1 Rd7? Această mutare este ca o depunere a armelor! 16. axb5 Rc7 17. Na3 Albul îşi aduce şi ultima figură în joc! 17…Dd7 18. Nd6+ Rd8 19. Dg5+ Rc8 20. bxa6
Şi negrul a depus armele, nu are pe ce să pună mâna! Sper ca şi din aceste miniaturi vă puteţi da seama că această deschidere se poate încerca chiar şi în zilele noastre!
La finalul articolului nu pot să nu vă recomand una dintre cele mai reuşite serii de cărţi, scrise de legendarul Boris Gelfand! Am auzit de la mai mulţi mari maeştrii străini că aceste cărţii sunt printre cele mai bune scrise vreodată! Eu acum citesc una dintre aceste cărţi, când o voi citi, sigur vă voi scrie un articol despre cele citite!

În continuare, puteţi vedea  partidele discutate:

Să ne bucurăm de viaţă jucând şah!

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !