A luat sfârşit Campionatul European Individual la masculin ţinut în Islanda, la Rejkjavik! Ţara noastră a fost reprezentată de primii trei jucători din ţară, marii maeştrii Lupulescu  Constantin, Deac Bogdan şi Pârligras Mircea! Alături de ei a participat şi o altă tânără speranţă, maestrul internaţional  Gavrilescu David! A mai participat şi marele maestru Dieter Nisipeanu, dar care de ani buni reprezintă Germania! Turneul a fost puternic, participând peste 70 de mari maeştrii! Noul campion european este rusul Demchenko Anton, care a jucat solid şi a reuşit să câştige câteva partide frumoase!

Pe noi însă ne interesează evoluţia jucătorilor români! O mare bucurie ne-a furnizat Deac Bogdan, care reuşeşte locul 4 la Campionatul European şi se cailfică şi la viitorea Cupă Mondială! Deac Bogdan este deja un jucător foarte matur, chiar dacă este încă foarte tânăr, care are un simţ strategic foarte dezvoltat! Eu l-aş asemăna ca şi stil de joc cu Vladislav Artemiev şi Magnus Carlsen! Joacă foarte principial, are răbdare, îi place să joace la micilie avantaje şi să îşi strângă încet-încet adversarul ca un şarpe uriaş! Un exemplu frumos, unde vedem că dacă munceşti, eşti serios, părinţii te susţin, poţi ajunge în loc fruntaş! Să sperăm că vom avea şi alte surprize plăcute de la jucătorii români!

A etalat un joc destul de  bun şi Lupulescu Constantin, care dacă reuşea să câştige ultima partidă în care avea pion în plus, cu talentatul mare maestru Ivic Velimir se califica şi el la Cupa Mondială fiindcă termina în top 20 la europene! A jucat bine şi mezinul echipei, Gavrilescu, care în ultima rundă a reuşit să facă o remiză relativ lejeră cu numărul 1 de concurs, Gawain Jones!  Din păcate nu a fost turneul cel mai reuşit a lui Pârligras Mircea, care nu a pierdut multe puncte la Elo, dar după înfrângerea suferită în runda a 9-a, nu mai avea şanse să se califice în primii 25!

Vă prezint o partidă câştigată de Bogdan în runda a 6-a! Nu această partidă a fost cea mai importantă, deoarece în runda a 10-a a reuşit să câştige cu negrele în faţa lui Mamedov Rauf, fost campion european la blitz şi campion european pe echipe cu Azerbaidjan! Mie mi-a plăcut mult mai mult victoria în faţa lui Druska Juraj, astfel urmează această partidă!

Druska, J. (2493) vs. Deac, Bogdan-Daniel (2639)
Reykjavik ISL: 21st ch-EUR Indiv 2021: 2021.08.31
1. e4 c5 2. Cf3 d6 3. Nb5+ Varianta Moscova!
Am pus şi o diagramă, fiindcă din ce în ce mai mulţi jucători joacă astfel cu albul, evitând Siciliana deschisă! Avantajul acestei variante este faptul că este pentru alb mai solid, nu trebuie să înveţe atât de multă teorie, insă negrul poate aproape egala în mai multe feluri!  3…Cd7?! Nu este cea mai recomandată opţiune! Se recomandă Nd7 sau Cc6 4. a4?! Albul la fel, joacă ceva foarte rar jucat! De multe ori, albul doreşte să schimbe nebunul de alb şi apoi să joace c4 şi să aibe o structură de gen Maroczy cu e4 şi c4! Evident, depinde de cum se dezvoltă negrul! Dacă joacă cu Ng7, atunci putem vorbi de Maroczy, iar daca joacă cu e6 şi Ne7 atunci această structură se numeşte Arici! 4…Cf6 5. Cc3 g6 Bogdan doreşte să îşi dezvolte nebunul pe g7 şi de acolo să exercite presiune pe centru! 6. a5 Albul doreşte să oprească atacul tipic de pe flancul damei cu b5! 6…Ng7 7. 0-0 0-0 8. Te1 a6 9. Nf1 Cg4?! Negrul doreşte să complice lucrurile şi alege o mutare dubioasă! Era obiectiv vorbind mai bine b5 şi să caute contrajoc pe flancul damei!
10.  d4 cxd4 11. Cxd4 Cge5 12. Ne3 Cc6 13. Cd5 Încep complicaţiile! Albul doreşte să se folosească de câmpul lui forte, d5, iar negrul doreşte să atace pionul înaintat al albului de pe a5! 13…Cxa5 14. Cxe7 Dxe7 15. Txa5 Dxe4! 
Negrul nu doreşte remiză! Ştie că este periculos să stai pe idei de atac prin descoperire, dar dacă reuşeşti să calculezi tot, atunci poţi juca şi astfel! Iar Deac a văzut ceva interesant…16. Nd3 de8 17. Ng5 Ce5 18. f4 Pare că albul stă fantastic! Să fi greşit oare negrul?
Evident negrul a calculat această opţiune şi a văzut o opţiune interesantă! 18…Cxd3!! Negrul  sacrifică dama! 19. Txe8 Nxd4+ 20. Rf1 Txe8 21. Dxd3 Nxb2 Să ne uităm care este situaţia după mutările forţate!
Eu mă uitam în direct la partide, fără să văd ce zice Stockfish, iar mie îmi plăcea mai mult poziţia albului! Ziceam că negrul poate avea probleme pe câmpurile negre şi că este mai uşor să jucăm cu dama! Din fericire, am evaluat greşit! Calculatorul este de acord cu sacrificiul de damă, negrul stă mai bine şi albul trebuie să joace foarte exact, dacă doreşte să menţină balanţa! Druska nu reuşeşte să joace cele mai exacte mutări şi Deac îl exacută foarte rapid! Jocul negrului este mai simplu, fiindcă are mai multe piese! Şi în această poziţie vedem cât de puternici pot fe nebunii! Negrul trebuie să îşi activizeze turele şi va sta mai bine! 22.f5?!  Nxf5 23. Txf5?! Albul sacrifică o calitate, sperând că poate cumva să profite de slăbiciunile din jurul regelui negru, mai ales câmpurile negre! 23…gxf5 24. c3 Te6! 
Negrul se apără de ameninţările de mat. îşi activizează turele şi începe să profite de avantajul material! 25. h4 Tae8 26. h5 Te1+ 27. Rf2 T1e4 Înteresant, regele alb este în mai mare pericol decât regele negru! 28. Nd2 Na3 29. Dg3+ Tg4 30. Df3 Nc5+ 31. Rf1 Ta4 32. Dd1 Th4 Şi albul a depus armele!
Felicitări încă o dată pentru rezultatul excelent şi aşteptăm şi alte evoluţii extraordinare!

În continuare, puteţi vedea poziţiile şi partidele discutate:

Să ne bucurăm de viaţă jucând şah!

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !