Pe 10 octombrie s-a terminat Superliga României, adică cea mai prestigioasă competiţie intercluburi din România! Turneul s-a desfăşurat la Mamaia şi conform prevederiilor Covid!

A fost primul turneu organizat de noua conducere a Federaţiei Române de Şah şi s-au descurat foarte bine! Eu am urmărit majoritatea partidelor în direct, cred că este premieră românească că toate partidele au fost transmise live, atât la masculin cât şi la feminin! Neapărat vreau să subliniez idea genială  de a transmite live partidele în comentariul maestrei FIDE, Maria Ursente şi a  maestrului internaţional Costachi Mihnea! Trebuie să recunosc că ascult foarte des astfel de comentarii de la diferite turnee, în general în limba engleză, s-a mai încercat şi la noi la alte turnee, dar nu se pot compara ce ce au reuşit cei doi şi stafful din umbră! Îi laud atât de mult, fiindcă vreau să vă recomand acelor care nu aţi văzut în direct, să vă uitaţi retrospectiv! De foarte multe ori au fost invitaţi mari maeştrii care să-şi prezinte partidele şi să îşi expună viziunea lor despre şah şi alte lucrururi interesante! A fost într-adevăr un show interesant, la care puteai să te uiţi ore în şir fără să simţi că trece timpul! La finalul articolului vă prezint linkul de unde puteţi să revizionaţi aceste transmisii în direct!

La fel de interesant a fost şi turneul masculin cât şi feminin, titlul la femin decindu-se în ultima rundă, când ASE Bucureşti a reuşit să câştige în faţa  echipei Arnia ChessIT! Merită amintită performanţa jucătoarei Atalik Ekaterina, care a realizat 9.5 puncte din 10 posibile! Aş mai dori să o evidenţiez şi pe junioara Ciolacu Alessia, campioana României care a avut o performanţă de 100 la 100, având 5 din 5! Locul III. a revenit echipei Medicina Timişoara, care a luat bronzul atât la masculin cât şi la feminin!

Turneul masculin a fost şi mai spectaculos, unde părea că echipa foarte omogenă a Iaşului va avea câştig de cauză, dar după egalul făcut în penultima rundă cu Smart Galaţiul, a pierdut lupta pentru locul I în faţa fostei mele echipe, Vados Arad! Cum am mai amintit, bronzul a fost cucerit de către Medicina Timişoara! Lupta a fost foarte aprigă, marele pierzător fiind echipa Universitatea de Vest Timişoara, care în ultimele clipe a pierdut podiumul! Cred că a fost una dintre cele mai echilibrate Superligi din ultimii ani! Interesant, că nu doar pentru primele locuri, dar şi pentru evitarea retrogradării s-a jucat până la ultima clipă! Până la urmă au retrogradat ultimele două, Viitorul Urziceni şi Pheonix Buzău!

De la turneul masculin aş putea să evidenţiez cel puţin 3 jucători, care au reuşit să realizeze  8.5 puncte din 10 posibile: Kuzubov Yurij, Kourkoulos Stamatis şi juniorul Stoleriu George! Trebuie să îl amintesc şi pe Miroiu Cătălin, care a reuşit să îşi realizeze a treia normă de maestu internaţional! Felicit echipele câştigătoare, conducătorii şi jucătorii acestor echipe!

Au fost multe partide interesante şi frumoase, dar mie personal cel mai mult mi-a plăcut capodopera realizată de către marele maestru Szabó Gergely în faţa maestrului internaţional Manea Alexandru! 

Szabo, G ROM. (2531) vs. Manea, Al (2339)
Mamaia ROU: Romanian Teams 1st League: 2021.10.06
1.e4 c5 2. Cf3 e6 3. d4 cxd4 4. Cxd4 Cc6 Aş zice că nicio surpriză până acum! Szabó este adeptul sicilienei deschise, chiar dacă în tinereţe a jucat de multe ori şi Siciliana Alapin, iar Alex joacă cu precădere Siciliana Taimanov sau Siciliana Paulsen! 5. Cc3 Dc7 6. Dd3!? Prima surpriză!
În ultima perioadă este la modă ca în diferite variante de siciliană să se aducă dama la d3! De pe acest câmp deobicei doreşte să ajungă rapid la g3, de unde va exercita o presiune pe pionul g7, nelăsând negrului şansa de a se dezvolta nestingherit şi să facă rocada mică! Totodată, foarte interesant , va propune schimbul de dame, având ideea să bată cu pionul h şi să aibe presiune pe această coloană! Avantajul unei astfel de mutări constă în elementul  surpriză, sunt relativ puţine partide jucate astfel şi poţi ajunge pe tărâm necunoscut încă la începutul partidei! În una dintre interviurile date de marele maestru Szabó, el  explică că a ales să joace această variantă din cauza că a întâmpinat şi el dificultăţi când a trebuit să lupte împotriva acestei mutări cu piesele negre împotriva polonezului Bartel Mateusz6…Cf6 7. Cdb5 Db8 8. Dg3 d6 Foarte inteligent, negrul evită schimbul de dame, deoarece după schimbul lor avea mari probleme pe câmpul c7! 9. Ne3 a6 10. Cd4 h5!? 
O mutare interesantă, care ne arată cât de neplăcută este dama pe g3! Negrul îşi slăbeşte considerabil flancul regelui, dar în schimb pregăteşte alungarea damei cu h4! Putea juca negrul însă şi Ne7, la o analiză atentă, Dxg7 nu pare o idee bună! Probabil albul ar fi continuat cu rocada mare şi atac pe flancul regelui cu f4, poziţie, unde dama la g3 stă destul de bine! 11. f3 Dc7 12. 0-0-0 Cxd4 O manevră tipică făcut de negru! Scapă de calul activ din d4 pentru a putea începe acţiunile de atac pe flancul damei cu b5! Nu se putea juca până acum b5, fiindcă rămânea calul din c6 neapărat! 13. Txd4 b5 14. Ne2 Nb7 15. Thd1 
Albul a terminat dezvoltarea, a început să pună presiune asupra pionilor g7 şi d6, iar negrul încă are regele în centru şi nu pare să fie în siguranţă maximă niciunde! 15…Tc8 Încearcă presiunea tipică de pe coloana c! 16. T1d2 Da5? Unica şi singura greşeală făcută de negru, dar care însă s-a dovedit fatală! Trebuia jucată h4 şi alungată dama de pe câmpul fantastic g3! Care este începutul combinaţiei văzută până la capăt de către alb?
17. Txd6! h4 Prima mutare are sens, dacă aţi văzut cum reacţionaţi la acest atac al negrului…
18. Txe6!! Distruge în totalitate apărarea negrului şi face loc damei să intre în acţiune! 18…fxe6 19. Dg6+ Re7 20. e5! b4! Nici negrul nu se lasă! Încearcă să joace activ! Acum ameninţă să bată la c3, dar mai ales şi-a deschis drumul  pentru dama sa de  a ataca la e5 şi a putea veni în apărare! Cum continuăm atacul început cu albul?
21. Nb5!! Mutare genială! Albul avea un nebun care nu participa la atac, care acum întră în forţă! Închide linia a 5-a, dama neputând interveni şi atacă câmpul d7 pentru un potenţial Td7! 21…Nd5 Să încerce să închidă coloana d, dar deja este mult prea târziu…22. Cxd5 exd5 23. exf6+ gxf6 În această poziţie albul a găsit cel mai scurt drum spre victorie, având mat în 5 mutări!
  24. Nc5+! Txc5 25. De8+ Rd6 26. Dd7+ Re5 27. Te2+ Şi în faţa matului imparabil, negrul a cedat! O partidă foarte frumosă!
V-am promis că la sfârşitul articolului vă împart linkul de unde puteţi reviziona transmisiile de la Superligă!
Dacă doriţi să vă uitaţi la alte partide din cadrul Superligii, o puteţi face aici!

În continuare, puteţi vedea  partida discutată:

Să ne bucurăm de viaţă jucând şah!

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !