În Slovenia, se desfăşoară Campionatul European pe echipe feminine şi masculine! Se joacă la 4 mese cu o rezervă! Turneul este foarte puternic, joacă foarte mulţi jucători din Top100 mondial, la ambele secţiuni Rusia este favorită la titlu!
Echipa României la femin, alcătuită din Irina Bulmaga, Corina Peptan, Luminiţa Cosma, Sandu Mihaela şi Ciolacu Alessia nu sunt în formă maximă, au jucat până acum destul de modest şi se află pe locul 15 după primele 5 runde! Sunt însă încă destule runde şi cu două victorii consecutive se pot bate cu echipele puternice pentru un loc fruntaş!
Mult mai îmbucurătoare este evoluţia băieţilor, care au reuşit în runda a 5-a să învingă puternica echipă a Germaniei! Merită evidenţiat şi apreciat gestul lui Dieter Nisipeanu, care de ani buni joacă masa 1 pentru Germania, că nu s-a aşezat împotriva României! Echipa României, formată din Deac Bogdan, Lupulescu Constantin, Pârligras Mircea, Jianu Vlad şi Gavrilescu David luptă în runda a 6-a cu Spania, condusă de legendarul Alexei Shirov! România deocamdată se află pe locul 8 şi ar fi o reuşită frumoasă dacă am putea termina turneul în top 10!
Partidele pot fi urmărite în direct pe chess24 şi încep zilnic de la orele 16.00!
Evident că am urmărit îndeaproape evoluţia băieţilor şi am fost iarăşi impresionat de lejeritatea etalată de Deac în meciul său cu Donchenko Alexander! Aş vrea să mai evidenţiez remiza muncită şi scoasă foarte frumos de către Jianu Vlad în faţa lui Bluebaum Matthias şi remiza muncită şi de Mircea Pârligras în faţa lui Shevchenko Kirill în runda a doua cu Ucraina! Şi aceste două partide din urmă au fost frumoase şi spectaculoase, mai ales remiza lui Mircea, dar din cauza că au fost doar remize, m-am decis să vă prezint partida lui Deac din runda a 5-a!
Negrul poate alege diferite aşezări împotriva acestei mutări modeste! Deac se va decide să aleagă structură de Benoni, o deschidere fără compromisuri, unde negrul doreşte mai mult decât o remiză, dar pentru acest lucru, face anumite slăbiciuni! 4…c5 5. d5 e6 Se atacă lanţul de pioni la prima ocazie ivită! 6. Cc3 0-0 7. Nd3 d6 8. h3 exd5 9. cxd5 Ca6 Poate că pare ciudată această mutare, dar este o mutare tipică! Calul se îndreaptă spre c7, de unde poate ataca la d5 şi ajuta la atacul tematic cu b5! Totodată lasă diagonala deschisă a nebunului de pe c8!
10. a4?! O mutare ciudată, slăbeşte decisiv câmpul b4 şi acum calul poate să sară acolo, de unde este mult mai periculos decât de la c7! Poate că surpriza pregătită de alb să nu dea roade? 10…Cb4! Evident, negrul profită de ocazia ivită! 11. Nb1 Cd7 12. 0-0 Albul face mutări de dezvoltare, dar parcă fără nici un plan, negrul în schimb joacă foarte principial şi cu următoarea mutare preia iniţiativa! Ce jucăm cu negru şi de ce?
12…f5! O mutare principială şi tematică! Idea de bază constă în faptul că negrul vrea să profite de slăbiciunea pionului d5! Jucând f5, nu îî dă prilej albului, să îl apere cu un e4! Un alt plan paote consta într-un atac pe flancul regelui printr-o furtună de pioni! Bogdan a profitat din plin de mutare e3! 13. Db3 Ce5 Acest cal mai mult încurcă, deci trebuie schimbat! 14. Cxe5 Nxe5 15. Ce2 a5 Cimentează calul! Este adevărat că slăbeşte câmpul b5, dar această slăbiciune contează doar dacă albul poate să profite de aceasta! 16. Nd2 b6 17. Nc3 Na6 Întră în acţiune şi ultima piesă uşoară a negrului! 18. Te1 Dh4!
Negrul îşi activizează şi dama! Vedem cât de bine stau piesele negrului, care va încerca să împingă pionii în faţă de pe flancul regelui şi să combine aceste ameninţări cu ameninţarea de a captura pionul de pe d5! 19. Dd1 Tae8 Astfel şi ultima piesă întră în acţiune! 20. Dd2 g5 21. Ta3 Nc4?! 22. Tc1 Aici albul ar fi avut contralovitura f4 cu care putea să se ţină mai bine! 22…Nxe2 Trebuie eliminat calul, fiindcă încep acţiunile agresive pe flancul regelui! 23. Nxe5 Txe5 25. Tc4 Cxd5 Planul negrului a dat roade şi a reuşit să captureze pionul slab al albului!
Stockfish evaluează poziţia ca egală, dar această egalitate există doar la un joc foarte corect al albului…Negrul are pion în plus, domină câmpurile negre, atacul lui de pe flancul regelui este primejdios, nu este deloc uşor să găseşti un contrajoc cu albul! Neamţul nici nu a reuşit iar avantajul lui Deac creşte de la mutare la mutare! 26.Dd3? Ultima şansă acum s-a evaporat pentru alb: trebuia Te4 şi schimbarea turnului de pe e5 şi activizarea nebunului de alb! 26…Dh6 27. Te4 Cb4 28. Db3+ Rg7 29. Txe5 dxe5 30. Ne4 Td8 Negrul controlează şi singura coloană deschisă! 31. Ta1 Df6 32. Dc3 h5 33. Te1 g4 Negrul nu glumeşte, joacă la mat! 34. hxg4 hxg4 35. exf4 Albul are pion în minus, dar el simplifică ca să nu urmeze atacul pe flancul regelui! 35…exf4 36. Nf5 Dxc3 37. bxc3 Ca2
Albul încă nu cedează că se joacă pe echipe, când toată lumea cedează mult mai greu, tot sperând într-o minune…Bogdan îl execută foarte frumos, profitând de slăbiciunea primei linii, după un g3 şi pionii c3 şi a4 sunt ca şi condamnaţi! 38. c4 g3! 39. Ng4 Td4! 40. Tb1 Txc4 41. Ne6 Tc1+ 42. Txc1 Cxc1 43. Nc4 Rf6 Albul a pus capăt agoniei, cedând partida! M-a impresionat foarte mult cum a reuşit Bogdan să îl domine la fiecare capitol, cât de rapid a preluat iniţiativa şi cum a reuşit să o păstreze până la capăt!
La sfârşitul articolului anexez şi partidele amintite mai sus, jucate de Pârligras şi Jianu!
Mâine vă recomand să ţinem pumnii împreună pentru ai noştrii! Aici puteţi urmării partidele live şi detaliile despre turneu:
https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-team-championship-2021/5/1/1
https://chess-results.com/tnr583987.aspx?lan=1&art=20&turdet=YES&flag=30&snr=16
https://www.euroteamchess2021.eu/
În continuare, puteţi vedea partidele discutate:
Să ne bucurăm de viaţă jucând şah!
Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !
La partida Bluebaum, Matthias (2647) vs. Jianu, Vlad-Cristian (2522), cred ca este o gresala:
T:f6+ Re5??
Nu cumva trebuia :
… T:f6
Si urma C:f6 R:f6=?
Nu a mai fost nevoie de accea mutare, fiindcă jucătorii au căzut de acord şi au dat-o de remiză! Fiindcă se joacă pe tablă electrică, când se dă remiză, să ştie şi tabla de şah, se i-au cei doi regi şi se pun la e4, respectiv e5! Deci, din acest motiv ultima mutare înţeleasă de tabla de şah electronică a fost Re5! În realitate, după Txf6 nu s-au mai mutat nicio mutare!
Deobicei tabla de şah înregistrează corect, dacă ambii jucători îşi pun regii la timp! Probabil albul nu a făcut la fel ( probabi de nervi, că nu a reuit să câştige:) ) şi din acest motiv tabla a înregistrat-o ca pe o mutare efectuată de negru!