A luat sfârşit a 23-a ediţie a  Campionatului European cu surprize plăcute şi cu surprize mai neplăcute! La feminin, medalia de aur şi de argint au fost câştigate de primele două favorite, care clar au dominat întrecerea feminină! Rusia cu o echipă foarte puternică, având-o la prima masă pe Goryachkina au reuşit să învingă fiecare echipă! Georgia a ieşit pe deplin meritată pe locul secund, iar bronzul a fost cucerit, la mare luptă de către echipa Azerbaidjanului! Echipa noastră a avut un parcurs mediocru, reuşind  numai o victorie mai importantă, în ultima rundă, când a reuşit să domine reprezentanta Spaniei! Totuşi, vestea cea bună de la echipa feminină vine prin persoana Mihaelei Sandu, care a reuşit să cucerească bronzul pe masa sa, obţinând 5 puncte din 7 partide! Merită amintită şi  Alessia Ciolacu, care la 17 ani deja este membră a echipei noastre şi care a avut un parcurs relativ bun, reuşind trei victorii şi având doar o înfrângere! Mai avem o tânără speranţă, Miruna Lehaci, care acum nu a putut juca, fiindcă fiecare echipa putea avea doar o singură rezervă!

Mult mai echilibrat a fost turneul băieţilor, unde medaliile s-au decis la ultimele partide! Marea surpriză a fost faptul că favoriţii numărul 1, Rusia nu a reuşit să ajungă pe una dintre primele trei poziţii! Oarecum surprinzător a fost faptul că locul 1 a fost cucerit de reprezentativa Ucrainei! Secretul a constat în două fapte: băieţii au jucat foarte solid, fiind singura echipă care a reuşit să termine turneul fără să aibe vre-un jucător învins! Nu este îndeajuns să joci solid, dacă nu are cine să puncteze! Ucraina a avut însă şi jucător care să puncteze, adică  Andrei Volokitin, care a fost în formă de zile mari şi a reuşit 6 puncte din 8 partide jucate! Argintul i-a revenit echipei franceze, conduse de către fantasticul Firoujza Alireza! Evident că el a fost MVP-ul turneului, toată lumea şahistă se uita cum câştigă partidă după partidă şi cum ajunge tot mai aproape de 2800….Câştigând în ultima, în faţa lui Shakhriyar Mamedyarov a reuşit să treacă de magicul 2800! A făcut 8 puncte din 9 partide jucate, având o performanţă de 3015! Da, fără cuvinte! Şi să nu uităm: a mai bătut un record, este cel mai tânăr jucător care trece de 2800!

Să vorbim şi de echipa noastră, care a avut un parcurs greu, picau tot timpul cu echipe foarte puternice! Chiar şi aşa, puteau să termine mult mai în faţă, dacă erau un pic mai norocoşi! Trebuie neapărat evidenţiat forma foarte bună a lui Bogdan Deac, care a făcut 5 puncte din 8 partide! Mai important este faptul că a reuşit să îl bată pe legenda vie, Michael Adams şi în ultima rundă pe  Ivan Saric! A avut partida în mână cu o altă legendă a şahului din anii 2000, cu Alexei Shirov, dar printr-o greşeală imensă l-a scăpat din mână şi a pierdut partida! Din păcate Lupulescu şi Pârligras nu au fost în formă, deci acum nu am putut lupta pentru una dintre locurile fruntaşe! Vreau încă o dată să amintesc faptul că România a făcut 2-2 cu Ucraina în runda a doua, au reuşit să bată Germania, deci au fost acolo băieţii, dar acum le-a lipsit dramul de noroc, care poate schimba un întreg turneu!

Nu vreau să vă prezint o partidă, ci vă învit să rezolvaţi câteva poziţii apărute la acest campionat! Începem imediat cu o greşeală imensă, a cărui protagonist a fost Vocaturo Daniele!

          Vocaturo (2632) – Christiansen (2585)

Albul mută, ce aţi muta? Apăraţi pionul cu 32. Tdd4?

Vocaturo a apărat pionul astfel, iar după 32…c5! A cedat, neavând apărare împotriva b5 şi se capturează turnul!

Firouzja (2770) – Mamedyarov (2765)

Clar, negrul stă mai rău, dar jucând exact, poate să scoată remiza! Cum ar trebui realizat acest lucru? Ce jucăm cu negru?

Mamedyarov a jucat 48…Rd4? 49. Rg2! Tb7 50. Rh3 Re5 51. g4 şi a depus armele că nu poate opri înaintarea pionului! Dacă însă în poziţia iniţială ar fi jucat 48…Tf3! putea forţa remiza! Albul nu poate bate, fiindcă este o remiză simplă, iar dacă pleacă cu turnul, atunci nu poate promova pionul cu regele că tot timpul este în priză pionul de pe f2!

                                                   Firoujza (2770) – Jobava ( 2582 )

Care este ultima lovitură aplicată de alb?

48. Dxd8+ Negrul a cedat, fiindcă urma  48…Txd8 49. Cf6+ Rg7 50. Txh6 Rxh6 51. Cxf7+ Şi la mutarea următoare se capturează turnul!

Să vedem încă un exemplu, avându-l în prim plan pe Firouzja! Albul mută şi câştigă!

 Firouzja (2770) – Yilmaz ( 2626)

La prima vedere ar părea că legătura de pe coloana c este foarte neplăcută pentru alb…Adevărul este însă că pentru negrul este neplăcut! Albul a sacrificat dama, jucând 25. Dxc6!! Dxc6 26. cxb4 Acum se vede că negrul nu are cum să evite pierderea turei sau trebuie să sacrifice înapoi dama! Negrul a ales ultima solutţie, dar după 26…Dxc2 27. Txc2 Tb8 28. a5 Pionul liber apărat a decis peste câteva mutări!

În ultimul exemplu îl vom vedea pe  Bogdan Deac cum îl execută pe Adams, unul dintre cei mai buni jucători din lume acum 15 ani! Iarăşi vreau să reamintesc faptul că a reuşit această victorie cu piesele negre! În exemplul de mai jos, negrul mută!

   Adams ( 2714 ) Deac ( 2651 )

Planul albului este simplu: h4 şi apoi h5! La prima vedere  flancul damei pare securizat, dar Bogdan vede breşa şi imediat loveşte! 31…Cxa4! Cu acest sacrificiu distruge lanţul apărător al albului şi deschide poziţia! Adams nu a avut curajul să captureze calul, de frica mutării b3 şi apoi negrul va bate la b3 cu turnul, dama bate la a4 şi negrul va ameninţa devastator Na5-c3! Astfel albul a decis să joace 32. Te3 Ng5! 33. bxa4 Dxa4 34. Cc1 Tfc8 35. Tde1 Tc3 Negrul a sacrificat o piesă, dar va captura turnul şi a reuşit să pornească un atac devastator! Mai rar se întâmplă, dar Bogdan va reuşi să dea mat pe tablă! 36. Cb3 Nxe3 37. Txe3 Tbc8 38. Ca1 T8c5 39. Dc1 b3 40. Txc3 Da2#

Nu uitaţi, vineri incepe marele meci pentru titlul mondial, pe care puteţi să îl urmăriţi pe mai multe siteuri!

https://chess24.com/worldchesschampionship/

În continuare, puteţi vedea partidele discutate:

Să ne bucurăm de viaţă jucând şah!

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !