Cum îi ținem pe copii departe de ecrane măcar o parte a timpului pe care îl petrec acasă? Știm cu toții răspunsul: e nevoie de o doză ceva mai mare de implicare din partea noastră, a părinților.
Weekendurile ne oferă momentul ideal pentru a întări relația cu copiii, iar jocurile sunt cadrul perfect în care putem face asta în mod relaxat și distractiv.
Dar care sunt cele mai bune jocuri de familie ale anului 2022? Cu ajutorul celor de la gamesradar.com am selectat câteva pe care le găsiți și pe www.magazinuldesah.ro.
1. Ticket to Ride
Vârsta minimă: 8 ani
Jucători: 2-5
Durata: 40 min
Complexitate: mică
Fie că vrei să distrezi copiii într-o după amiază de duminică sau simți că ai rămas fără energie după o cină copioasă, îți vei dori un joc simplu, care să nu te solicite foarte mult. Acesta este motivul pentru care Ticket to Ride este genial. Deși implică tactici, oferă o experiență mult mai relaxată decât alte jocuri de societate de familie.
Practic, jucătorii câștigă puncte creând rute de tren. Destul de ușor, nu? Nu chiar. Pentru că anumite rute valorează mai mult decât altele, cursa este pornită pentru a le revendica înaintea altcuiva. Riști să construiești o linie mai lungă pentru valoare maximă? Sau ar trebui să termini o mulțime de trasee mai scurte pentru a înscrie rapid? Este o enigmă distractivă.
Da, Ticket to Ride este competitiv, dar nu excesiv. În afară de o goană pentru rutele dorite de toată lumea, este ca un puzzle calm, la care lucrezi singur. Îl recomandăm cu toată căldura!
2. Sushi Go!
Jucători: 2-5
Vârstă minimă: 8 ani
Dificultate: Ușor
Durată: 15 min
Acest joc bizar, dar adorabil, are sfânta treime a avantajelor: este accesibil, rapid și modern. Pentru că un meci de Sushi Go! poate fi terminat în maxim 15 minute, veți fi tentați să jucați „încă o rundă”. Cu alte cuvinte este jocul de cărți perfect pentru familii.
Regulile simple contribuie la acest statut. Sushi Go! te provoacă să creezi cea mai apetisantă „mâncare” dintr-un pachet de cărți, iar anumite combinații câștigă puncte. Aici intervine tactica. Fiecare trebuie să-și transmită mâna de cărți următorului jucător. Deși acest lucru înseamnă că altcineva te-ar putea învinge, totul merge în ambele sensuri – urmărește cu atenție și poți să-ți dai seama ce plănuiesc rivalii tăi în funcție de alegerile lor. Acest lucru vă permite să furați cărțile de care au nevoie pentru a-și termina platoul cu scoruri mari.
Rezultatul este un joc de familie simplu dar strategic, de care se poate bucura toată lumea. Dacă nu l-ai încercat încă, vei avea o surpriză plăcută cu el!
3. Dobble
Jucători: 2-8
Vârstă minimă: 6 ani
Dificultate: Ușor
Durată: 15 min
De obicei își dai seama cât de bun este un joc de familie după numărul de versiuni care există. Dobble este așadar o achiziție esențială. Împreună cu ediția clasică din imagine, există versiuni alternative bazate pe orice, de la SpongeBob Squarepants la Harry Potter. Este și ușor de transportat, ceea ce îl face un joc de călătorie ideal.
Motivul popularității sale este evident – e unul dintre cele mai simple și fermecătoare jocuri de societate pentru familii. Seamănă cu Snap, dar este mai rapid și mai elaborat; tot ce trebuie să faci este să potrivești imaginile de pe cartonaș, înaintea adversarilor. Deoarece sunt pline de simboluri aleatorii, de dimensiuni diferite, este surprinzător de complicat… dar accesibil jucătorilor de orice vârstă de la șase ani în sus.
Jocul poate fi jucat iar și iar fără a-și pierde farmecul. Datorită duratei scurte a unui joc, participanții mai tineri nu își vor pierde răbdarea.
4. Dixit
Jucători: max. 12
Vârstă minimă: 8 ani
Dificultate: Ușor
Durată: 30 min
Regulile de bază ale acestui joc necesită crearea de descrieri creative pentru desene fantastice, ceea ce stimulează imaginația jucătorilor. Unii oameni preferă jocurile mai liniare: aruncă un zar, mută un pion, face ce îi spune spațiul pe care se află piesa lui. Dar Dixit îți cere să te uiți la o carte cu o ilustrație suprarealistă și apoi să găsești o modalitate de a o descrie fără să o precizezi literal. Jocul este potrivit pentru jucătorii care se pricep să improvizeze și să inventeze.
Pe parcurs vi se va dezvălui modul în care gândesc ceilalți, preocupările și personalitatea lor. O ocazie de a arunca o privire în mințile altor jucători.
5. Remi
Jucători: max. 4
Vârstă minimă: 8 ani+
Dificultate: Ușor
Durată: 30 min
Acest joc se poate juca în 2-4 persoane și dezvoltă abilitățile de memorare, fiind în același timp distractiv și competitiv. Un set de remi conține 104 piese cu numere de la 1 la 13, în patru culori diferite, și 2 piese de Joly. Piesele sunt aranjate pe o tablă de joc, setul de remi incluzând în total 4 table de joc din lemn.
Scopul jocului de Remi este să se formeze cu toate piesele de pe tabla de joc suite sau formații, iar face asta primul (în afară de o singură piesă cu care închide jocul), câștigă.
Nu uitaţi: ca părinţi, nu vă lăsaţi duși de valul competitivităţii şi oferiți-le copiilor oportunitatea de a câștiga. Rezultatul: le va creşte încrederea în sine şi va fi mult mai distractiv pentru ei dacă îşi înving „învăţătorii”!
Comentarii recente