Trăim o perioadă în care trebuie să respectăm reguli şi apoi şi mai multe reguli pentru a ne proteja pe noi şi pe ceilalţi! Astfel şi în jocul de şah sunt foarte multe reguli, cele mai importante sunt denumite convenţional reguli de aur, care ne ajută să înţelegem mai bine poziţiile şi să găsim mutări bune realtiv repede!

Evident, orice jucător de şah este familiarizat cu regurile de aur în deschidere! Aş vrea să le reamintesc încă odată fiindcă se întâmplă foarte des în timpul partidei că începem să sufereim un fel de amnezie şi jucăm impotriva acestor reguli, chiar dacă le ştim!  Deci, cele mai importante reguli de aur sunt:

  1. Încearcă să ocupi centrul!
  2. Dezvoltă  piesele!
  3. Nu muta cu aceaşi figură de mai multe ori pe cât este posibil!
  4. Pune-ţi regele în siguranţă, deci fă rocada!
  5. Nu începe atacul doar cu o singură figură!

Vă voi prezenta o miniatură jucată de doi superjucători, fiindcă şi la cei mai mari jucători se întâmplă astfel de defecţiuni că încearcă din diferite motive să joace mai ciudat şi să nu respecte regulile de aur! Eroul negativ este tânărul Firouzja, care deja pierduse acest meci cu Nakamura în turneul invitaţional de şah rapid Carlsen în luna aprilie acestui an şi poate şi din acest motiv a jucat această partidă sub orice critică!

Nakamura Hikaru – Firouzja Alireza

ultima partidă din meciul rapid

1.e4 d5 2. exd5 Dxd5  Se joacă Apărarea Scandinavă, care din perspectiva regulilor de aur nu este cea mai corectă deschidere fiindcă se dezvoltă în prima instanţă dama, care poate fi atacată prin tempo şi astfel negrul pierde timp preţios!

Evident, se poate juca această deschidere şi cu negrul, îl joacă chiar şi Magnus Carlsen, dar este o poziţie cu avantaj pentru alb! 3.Cc3 Da5 considerată de specialişti ca a doua cea mai bună mutare după Dd6 4.b4!? o variantă jucată foarte rar prin care albul sacrifică un pion pentru iniţiativă şi avanatj de dezvoltare! 4…Dxb4 5. Tb1 Dd6 6. d4 Dd8?? 

O mutare inexplicabilă pentru mine! Singura explicaţie ar fi, că Firouzja deja pierduse meciul şi juca la nervi ultima partidă, dar chiar şi aşa această mutare este groaznică! Având o singură piesă dezvoltată, îşi aduce şi pe aceea în locul iniţial! Astfel albul are trei tempouri în plus, se poate dezvolta nestingherit de adversar! Evident, era mult mai bine (6…Cf6 sau 6…c6)  7.Nc4 Cf6 8. Cf3 Albul joacă conform regurilor de aur! Îşi dezvoltă cu fiecare mutare câte o piesă, a ocupat centrul şi nu îl lasă pe negru să joace ce ar dori 8…e6 Tristă necesitate! Îşi închide nebunul de alb, dar nu poate să joace (8…Ng4? 9.Ce5 Nxd1 10. Nxf7 #) 9. 0-0 Ne7 10. Ce5 Albul a terminat dezvoltarea şi pleacă la atac şi îşi aduce piesele în centru şi în poziţii cât mai active! Foarte important de reţinut: adversarul poate juca neţinând cont de regurile de aur din deschidere şi să nu aibe probleme, dacă noi nu profităm de greşelile sale! Întotdeauna strategia merge mână în mână cu tactica! Strategic vom reuşi să ne poziţionăm piesele în mod ideal, asta însemnând că trebuie să existe şi o lovitură tactică prin care putem profita de superioritatea strategică! Această partidă este un exemplu ideal pentru a exemplifica această situaţie care este foarte comună!  10…0-0 11. Te1 ajunge în acţiune şi ultima piesă grea, care face presiune pe coloana e! Vedem cum toate cele trei piese grele au un rol! 11…c5 12. d5!

Foarte bună această mutare a albului! Albul, având avantajul dezvoltării superioare, doreşte deschiderea poziţiei pentru turele şi nebunul său de alb! Evident, era o mutare slabă bătaia la c5, fiindcă atunci negrul putea schimba damele şi să îşi uşureze situaţia! 12…exd5 13. Cxd5 Ne6?? La prima vedere aşa pare că negrul a reuşit cât de cât să recupereze timpul pierdut, a reuşit să îşi scoată încă o piesă cu tempo!  

Prin ce mutare albul aruncă în aer poziţia negrului şi profită de faptul că este mult mai dezvoltat? În această poziţie orice jucător ar trebui să stea pe gânduri şi să se gândească că negrul ameninţă prin simplificări masive să încerce să egaleze şi evident, trebuie oprit! Cum facem acest lucru?

14.Cxf7!! şi negrul a cedat!

Negrul ar fi putut bate la f7 cu trei figuri diferite, dar toate conduc la colaps rapid după cum urmează: (14…Txf7 15. Cxe7 Dxe7 16.Txe6 Dc7 17.Txb7 Dxb7 18. Dd8+ Tf8 19. Txf6+ sau 14…Rxf7 15. Txe6 Rxe6 16. Cxf6 Rxf6 17. Df3+ Re5 18. Dg3 Rf5 19. Dh3+ Rg6 20. De6+ Nf6 21. De4+ Rh5 22. Ne2# sau 14…Nxf7 15.Cxe7 Rh8 16. Dxd8 Txd8 17. Nxf7) Negrul a fost pedepsit pentru nerespectarea regurilor de aur! Ca în viaţă, aşa şi în şah, trebuie să respectăm legile fiindcă ne ajută să ne descurcăm mai uşor! Ca deobicei, vreau să vă recomand o carte celebră, răsfoită de mine de cel puţin 3-4 ori scrisă de către Aaron Nimzovici care este considerată nu doar de mine, ci de mulţi jucători de clasă ca obligatorie pentru toată lumea, care doreşte performanţă!

Vă trimit la linkul de unde puteţi să comandaţi această carte de calitate!

https://www.magazinuldesah.ro/carti-de-sah/sistemul-meu-sahist-a-nimzovici.html

 

 

În continuare, puteţi vedea partida mutare cu mutare:

 

 

 

Să ne bucuram de viaţă jucând şah!

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !