Finalurile de pioni

În ciuda aparențelor, finalurile de pion sunt foarte complicate. Uneori chiar și cei mai experimentați mari maeștri pot să greșească atunci când joacă acest tip de finaluri. Complexitatea finalurilor de pioni vine din faptul că acestea nu pot fi evaluate ținând cont de anumite principii, ci ele sunt pur și simplu câștigătoare sau duc la remiză. Intrarea greșită într-un final de pioni poate avea consecințe dezastuoase.
Pentru a înțelege mai bine finalurile de pioni, orice jucător de șah trebuie să stăpânească următoarele idei strategice:

1.Opoziția
Se consideră că regii sunt în opoziție atunci când ei se află plasați pe aceași coloană, linie sau diagonală și între aceștia există un numar impar de câmpuri. Atât timp cât regii se află în opoziție și curgerea partidei depinde de mișcarea acestora, partea care este la mutare este întotdeauna în dezavantaj.
Obținerea opoziției deține un rol important în următoarele cazuri:
-în pozițiile în care trebuie să înaintăm un pion până pe câmpul de promovare

-în pozițiile în care trebuie să pătrundem cu regele în dispozitivul advers pentru a captura pionii importanți

-atunci când trebuie să apărăm o poziție mai slabă

Negrul amenință 1…Re4 urmată de capturarea pionului. Singura șansă este 1.f5! exf5 2.Rd1! (albul obține opoziția la distanță) 2…Re4 3.Re2 (apoi obține opoziția de aproape)

2.Regula triunghiului

În poziția din diagramă albul este la mutare, însă, cu siguranță, el ar prefera să fie negrul la mutare, deoarece în felul acesta el ar putea să înainteze foarte mult și să își facă un pion liber cu ajutorul căruia să câștige. Cum poate albul în acestă pozișie să schimbe ordinea la mutare? Folosind regula triunghiului, desigur. El va manevra regele în triunghiul marcat cu culoarea albastră, ce se află în spatele pionului, pentru a ajunge în aceași poziție, cu diferența că de data aceasta negrul va fi la mutare.
1.Re1! (1.Rd2 e4 2.exd4 Rxd4 ar fi dus la remiza) 1… Rf5 (1…d4 2.exd4 Rxd4 3.Rf2 albul câștigă) 2.Rd2 Re4 3.Re2

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați… Share on Facebook !

Mai jos aveti si o selectie cu cateva foarte utile (si apreciate) carti de finaluri, din pacate doar in limba engleza